Inspectie onderzoekt uitzetting Kosovaar

De Inspectie voor de Sanctietoepassing, die toezicht houdt op onder meer uitvoering van straffen, gaat de omstreden uitzetting naar Kosovo van een ongewenst verklaarde tbs’er onderzoeken. Dat heeft staatssecretaris Albayrak (Justitie, PvdA) gisteren gezegd in de Tweede Kamer.

De Albanese Kosovaar Ramo I., in 1994 veroordeeld voor moord, zat twaalf jaar in een tbs-kliniek. Hij werd in mei vorig jaar naar Kosovo uitgezet op voorwaarde dat hij daar verder zou worden behandeld. In een recente uitzending van het tv-programma Netwerk bleek dat niet het geval.

De psychiater die hem zou behandelen trok zich terug, vlak voordat het gerechtshof in Arnhem over de beëindiging van de tbs moest beslissen. De psychiater vond I. een te zwaar geval en adviseerde Veldzicht, de kliniek in Nederland waar I. verbleef, de man door een kliniek in Kosovo te laten begeleiden. Veldzicht meldde dat niet aan het Openbaar Ministerie, waarna het hof instemde met de uitzetting van de tbs’er.

Ramo I. bedreigt vanuit Kosovo zijn ex-vrouw en zoon en andere familieleden. Niet uit te sluiten is dat hij ooit weer naar Nederland reist. In dat geval wil Albayrak hem kunnen oppakken en tbs kunnen opleggen. Het wetsvoorstel waarin dat wordt geregeld, is nu in behandeling bij de Eerste Kamer. Maar deze wet zal niet gelden voor I. en de andere 42 tbs’ers die sinds 2001 zijn uitgezet. De staatssecretaris heeft de Tweede Kamer beloofd dat zij dat gat in de wet zal repareren.