Huygensprijs naar Grunberg voor oeuvre

Arnon Grunberg krijgt de Constantijn Huygens-prijs 2009 voor zijn hele oeuvre. De 38-jarige schrijver van onder meer Blauwe maandagen en Tirza is de jongste winnaar sinds de prijs in 1947 werd ingesteld.

De jury van de Jan Campert Stichting, die de jaarlijkse oeuvreprijs van tienduizend euro toekent, merkt over Grunberg in het voorlopige juryrapport op: „Nietsontziend verbeeldt hij in zijn romans de meest zwarte kant van de mensheid. Soms ironisch, soms ernstig, altijd in zijn hoogstpersoonlijke stijl rukt hij ons de maskers af.”

Grunberg debuteerde in 1994 met de roman Blauwe maandagen en publiceerde daarna zes tragikomische romans onder zijn eigen naam en twee onder het pseudoniem Marek van der Jagt. Hij schrijft ook poëzie, toneel, journalistieke reportages en essays, onder meer voor NRC Handelsblad.

De Constantijn Huygensprijs wordt wel gezien als het kleine broertje van de P.C. Hooftprijs, die komende week ook in de categorie proza wordt toegekend. De eerdere winnaars van het afgelopen decennium waren Anneke Brassinga, Toon Tellegen, Jacq Vogelaar, Marga Minco, Willem van Maanen, Sybren Polet, Kees Ouwens, Louis Ferron en Charlotte Mutsaers.

De Jan Campert-Stichting, die de literaire prijzen van de Gemeente Den Haag toekent, heeft voor 2009 nog drie andere schrijvers bekroond. De dichter Alfred Schaffer (1973) krijgt voor zijn „veelstemmige” bundel Kooi de Jan Campert-prijs, omdat hij „scherp, bitter en toch liefdevol schrijft over de mensen in hun desolate, gemediatiseerde wereld.”

Aan Marie Kessels (1954) is voor haar roman Ruw de F. Bordewijk-prijs toegekend: „Minutieus en met groot stilistisch vermogen – verhalend en essayistisch – beschrijft Marie Kessels de wereld van een vrouw, die door een verkeersongeluk blind is geworden.”

Naast deze drie jaarlijks te vergeven prijzen is ook de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur toegekend. Els Beerten (1959) ontvangt de prijs voor haar Tweede-Wereldoorlogroman Allemaal willen we de hemel.

De vier prijzen van de Jan Campertstichting worden uitgereikt op 6 maart 2010 in de Pulchri Studio in Den Haag.

Lees recensies van de winnende titels op nrcboeken.nl