Groot olieveld Irak naar Shell

Energieconcern Shell gaat in het zuiden van Irak een van de grootste olievelden ter wereld exploiteren, samen met oliemaatschappij Petronas uit Maleisië.

Dat is de uitkomst van een veiling van tien olievelden die het Iraakse ministerie van Olie gisteren heeft gehouden. De veiling liep uit op een teleurstelling, omdat er voor slechts twee velden contracten werden getekend. Bij een eerdere veiling, afgelopen juli, werd maar één contract getekend.

Internationale oliemaatschappijen zijn terughoudend om weer olie en gas te gaan winnen in Irak, het land waar ze in 1972 uit waren gezet door Saddam Hussein. Hij nationaliseerde toen de energiesector. De Amerikaans-Britse invasie in 2003, die leidde tot het afzetten van Saddam Hussein, maakte de weg vrij voor de terugkeer van de internationale energieconcerns. Maar ze happen nog niet erg toe, door een combinatie van factoren.

De aanhoudende aanslagen in het land maken het onveilig. Zo kwamen deze week bij aanslagen in Bagdad 127 mensen om. Verder is er nog geen overeenstemming over een nieuwe oliewet die de voorwaarden specificeert voor olie- en gaswinning in het land. Ook zijn er volgend jaar maart parlementsverkiezingen, en dat maakt de politieke situatie onzeker voor oliemaatschappijen.

Het contract dat Shell en Petronas nu hebben getekend betreft het Majnoon-veld, honderd kilometer ten noorden van de stad Basrah (Majnoon betekent bezeten). Het veld bevat naar schatting 12,6 miljard vaten olie, genoeg om de wereld een half jaar van olie te voorzien. Het contract is opgesteld als een serviceovereenkomst. Shell en Petronas verlenen „technische assistentie”, en ze mogen daarom de oliereserves van het Majnoon-veld niet bijboeken op hun eigen reserves. Shell heeft een aandeel van 45 procent in het project, Petronas 30 procent en het Iraakse ministerie van Olie heeft 25 procent in handen.

In het contract is vastgelegd dat Shell en Petronas de olieproductie van het Majnoon-veld zullen opvoeren van 46.000 vaten per dag nu, naar 1,8 miljoen vaten per dag over tien jaar. Ze krijgen van het Iraakse ministerie van Olie 1,39 dollar per geproduceerd vat olie, wat gezien wordt als een scherpe prijs.

Het andere veld waarvoor gisteren een contract werd afgesloten is het Halfaya-veld, ook in het zuiden van het land. Dat deel van Irak is relatief veilig, vergeleken met andere delen van het land.

Het contract voor het Halfaya-veld ging naar een consortium van het Chinese CNPC, het Franse Total en wederom Petronas. Het Halfaya-veld bevat naar schatting 4,1 miljard vaten olie. Het consortium krijgt 1,40 dollar per geproduceerd vat olie.

Het contract dat Shell gisteren tekende is het derde in een jaar tijd voor hetzelfde gebied. Met het Amerikaanse ExxonMobil gaat het concern het olieveld West-Qurna winnen, dat honderd kilometer ten zuidwesten ligt van het Majnoon-veld. Daarmee is het zuiden van Irak voor Shell in korte tijd uitgegroeid tot een belangrijk productiegebied.