Grafroof in Cyprus

Het lijk van de vorige Cyprische president en leider van de Grieks-Cyprioten, Tassos Papadopoulos, is vannacht door onbekenden uit zijn graf gestolen. Volgens het persbureau CNA is de diefstal van het lichaam van het kerkhof van Deftera in Nicosia vanochtend ontdekt door een bewaker die elke dag een kaars aansteekt op het graf.

Het eiland is in beroering volgens de staatstelevisie. Papadopoulos’ rechtse partij DIKO sprak van een „afschuwelijke misdaad”, de regerende, communistische AKEL-partij van een „macabere” en „perverse” actie. Niemand heeft een idee van het motief.

De diefstal had plaats op de vooravond van de herdenking van de dood van Papadopoulos, die morgen een jaar geleden aan longkanker stierf. Gedurende zijn bewind, dat negen maanden voor zijn dood eindigde door zijn verkiezingsnederlaag tegen president Dimitris Christófias, was hij een radicale verdediger van de Grieks-Cyprische zaak. In 2004 verscheen hij huilend op de tv om de Grieks-Cyprioten aan te sporen in een referendum te stemmen tegen het herenigingsplan van de Verenigde Naties. De Turks-Cyprioten stemden voor het plan, de Griekse zijde stemde inderdaad tegen. (AP, AFP)