Gids: 'Dáár heeft prinses Máxima grond gekocht'

Niet alleen in Mozambique hebben Willem-Alexander en Máxima bezit. In Argentinië investeerden ze in een ranch en twee percelen bouwgrond.

Philip de Wit

De arm van de reisleider wijst naar links en zij zegt: ,,Op dat stuk terrein daar wordt een resort gebouwd, waar prinses Máxima grond heeft gekocht. Haar broer Martin heeft een restaurant in ons dorp.” Vanaf de boot, die een tocht maakt over het Nahuel Huapimeer in Patagonië, laten de voornamelijk Argentijnse toeristen hun camera’s vervolgens enthousiast klikken om het natuurgebied vast te leggen.

Het dorp waar de gids het over heeft, is Villa La Angostura (16.000 inwoners) in de provincie Neuquén. Vlak bij deze plaats hebben Máxima en Willem-Alexander twee percelen gekocht van het Muelle de Piedra-project, zoals het weekblad Privé in februari van dit jaar onthulde. In dezelfde regio kocht het prinselijke echtpaar al eerder een ranch voor toeristen, Estancia Pilpilcura.

Deze boerderij, een landgoed van 1.500 hectare, zou vooral een investering zijn van de Oranjes. „Het is in ieder geval geen (...) vakantiehuis”, liet een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst in februari weten toen de koop bekend werd. Maandag gaan de deuren van de ranch open en een nachtje in een van de vijf suites kost zo’n 250 dollar, bevestigt een manager via de telefoon.

Wat de plannen met de percelen bouwgrond zijn, is nog niet duidelijk. Zelf had Máxima vorig jaar nog aangegeven zich in Argentinië soms onveilig te voelen als gevolg van de agressieve Argentijnse media. Mede daarom was het echtpaar in 2007 in het vastgoedproject op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo gestapt, om er rustig op vakantie te kunnen gaan. Maar de bezittingen in Mozambique gaan volgend jaar al weer in de verkoop, na een reeks van kritische publicaties en Kamervragen. Een luxe vakantiehuis bouwen in een straatarm land, dat vond bijvoorbeeld een onverwachte coalitie van D66, SP en de voorzitter van Oranjeverenigingen ‘ongelukkig’. Ook zouden voorzieningen voor de lokale bevolking, zoals scholen, te lang op zich hebben laten wachten.

De prins liet via premier Balkenende in een Kamerdebat, weten het „ongelukkig” te vinden dat na hun investering in Mozambique in 2007 de crisis was ontstaan in Nederland. De huidige economische situatie had anders „een zware rol” gespeeld in de overweging om in een dergelijk project te stappen, schreef de prins.

Ondanks deze woorden is de prins begin dit jaar, ruim een half jaar na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers en daarmee het losbarsten van de financiële crisis, in een nieuw project gestapt in Villa La Angostura. Net als in Mozambique gaat het om een luxueus resort, waarbij de eigenaren huizen kunnen laten bouwen op hun percelen.

Een baliemedewerkster van het kadaster in Neuquén, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, bevestigt dat Máxima op 27 maart twee percelen van respectievelijk 8.134,12 m2 en 7.383,57 m2 heeft gekocht. Hoeveel er betaald is, kan ze niet zien. De baliemedewerkster waarschuwt, en krijgt daarbij enthousiast bijval van drie andere collega’s: ,,De echte prijs van vastgoed krijg je hier nooit boven water. Er is een prijs voor de belastingen en de echte, hogere van de verkoop.”

De fiscale waarde van de kavels zou mogelijk via het register van koopaktes in Neuquén te achterhalen zijn, waar een uittreksel kan worden opgevraagd. Daarvoor is wel een officieel verzoek van een advocaat nodig. Maar, zo zegt ook de ingeschakelde advocaat, Roberto Berenguer: ,,De ware verkoopprijs blijft altijd onbekend in Argentinië.” Sterker nog: het uittreksel van de koopakte in Neuquén blijkt helemaal geen informatie te bevatten over de prijs.

Terug in Villa La Angostura beweert een makelaar van FB Propiedades, die niet met zijn naam in de krant wil, dat er gemiddeld 40 dollar per vierkante meter is betaald voor de kavels van Muelle de Piedra. FB Propiedades bemiddelde in de aankoop voor Máxima.

De marktprijs blijkt echter veel hoger te liggen, zo laat Edgardo Colletti, makelaar van een ander kantoor uit het dorp zien. Op zijn computer toont hij een stuk grond van in totaal 13.858 m2 van Muelle de Piedra, dat een vraagprijs heeft van minimaal 2 miljoen dollar, oftewel 144 dollar per vierkante meter. Daarmee zou de waarde van het terrein van Máxima neerkomen op ongeveer 2,2 miljoen dollar.

In totaal bestaat Muelle de Piedra uit 54 percelen met een omvang van 75 hectaren. Er is onder meer een kleine haven, een golfveldje en 24-uurs bewaking. Op de percelen mogen alleen huizen worden gebouwd en geen hotels. De optrekjes mogen wel worden verhuurd aan derden. Volgens de makelaar van FB Propiedades zijn er nu 14 huizen in aanbouw.

Vooralsnog hebben Máxima en Willem-Alexander geen bouwplannen ingediend, zegt Ricardo Alonso, de parttime burgemeester van Villa La Angostura – ’s middags werkt hij als huisarts. Hij heeft Willem-Alexander en Maxima al ontmoet. „Net als jullie koningin, die was ook mee.”

In principe kan iedereen volgens de burgervader ongestoord rondlopen in het dorp, maar voor Máxima wordt het lastig. ,,Dan heb je hier meteen de landelijke pers”, zegt hij.

Onlangs kwam de initiatiefnemer en directeur van het resort, de accountant Abelardo Hoch, negatief in het nieuws. Er loopt een justitieel onderzoek naar fraude bij een contract waarbij de vorige werkgever van Hoch, toen die er nog werkte, een rol speelde. Maar volgens Alonso is bij het Muelle de Piedra-project alles netjes verlopen. ,,Ik heb niets gehoord. Die zaak speelt hier helemaal niet.”

    • Philip de Wit