Gezellig socialisme

‘We moeten niet alleen goed zijn voor de mensheid, maar ook voor de mens. Zing, drink, leef, maar vooral geniet van het leven. Ook als je lid van de PvdA bent!’ Dit verbluffend diepzinnige advies vormt de conclusie van een column die PvdA-prominent Paul Depla, wethouder in Nijmegen, deze week heeft gepubliceerd op de site Joop.nl.

Aanleiding van zijn betoog is het pleidooi voor soberheid onder PvdA-politici van partijvoorzitter Ploumen. In een messcherpe analyse van duizelingwekkende diepgang toont Depla aan waar dit pleidooi op neerkomt: ‘Vaarwel Ramses! Vaarwel jaren ’70! Back to the blauwe knoop! Back to the fifties! Althans, voor iedereen die PvdA-lid wil zijn. En dat alles bedacht door een voorzitter van onder de grote rivieren.’ Daar moest Depla dus wel even van slikken ‘als katholiek’. Het carnaval zit hem in het bloed, hij is opgegroeid op miswijn, heeft als misdienaar menige Snickers of Mars gekregen van de pastoor in ruil voor verleende diensten en nu zegt zijn eigen partijvoorzitter dat het allemaal wel wat minder kan. En dat alleen maar omdat hij socialist is en oog moet hebben voor de noden van de medemens. Mag hij dan als socialist soms niet zingen en zuipen en de bloemetjes buiten zetten, terwijl de arme sloebers op een houtje moeten bijten? Als antwoord op die retorische vraag formuleert het intellectuele zwaargewicht Depla een nieuw ideologisch beginselprogramma voor de PvdA: het gezellige socialisme, dat zich niet alleen inzet voor de medemens, maar ook voor de inwendige mens.

Het is verheugend dat – in deze tijd waarin Wilders stemmen trekt door intellectuelen weg te zetten als staatvijanden die schransen uit hun eigen subsidieruiven – de grand old party van links zijn intellectuele spierballen laat rollen. En dat alles in prachtig Nederlands geformuleerd: ‘Back to the blauwe knoop!’

Dezelfde PvdA studeert op dit moment op een plan om twintig procent te bezuinigen op het budget voor onderwijs. Je moet er niet aan denken wat er terechtkomt van het land wanneer toekomstige bestuurders twintig procent minder intellectuele bagage hebben dan Paul Depla.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer