Gaga heeft meer in haar mars dan verkleedpartijen

cd pop

Lady Gaga: The Fame Monster ***

‘Bad Romance’ is een gierend euro-disco nummer; ‘Alejandro’ een faux-Mexicaans zwijmellied; in ‘Telephone’ wordt Lady Gaga de studio uit geblazen door gastzangeres Beyoncé. Acht nieuwe liedjes zijn te horen op The Fame Monster, de uitgebreide versie van The Fame – Lady Gaga’s debuut-cd uit 2008 -, en het is een merkwaardige combinatie van genres. De toegankelijke stijl van eerdere hits als ‘Paparazzi’ en ‘Just Dance’ komt terug in bijvoorbeeld ‘Monster Boy’. Maar er is ook de ballade ‘Speechless’, zo bombastisch dat hij Freddie Mercury een plezier zou hebben gedaan, die ze gevoelvol en met bijbehorende flair uitvoert. En er is het collageachtige ‘Teeth’, dat weliswaar het nodige leent van Madonna’s bizarre meesterwerk ‘Justify My Love’ (uit 1990), maar toch een duistere en wispelturige Gaga onthult. Deze nummers, die de afgelopen maanden tijdens een tournee onder meer in Amsterdam werden opgenomen, maken duidelijk dat Lady Gaga meer in haar mars heeft dan verkleedpartijen en dansvloerkrakers.

HESTER CARVALHO

    • Hester Carvalho