Europese titel voor zwemster Nijhuis

Zwemster Moniek Nijhuis is gisteren in Istanbul Europees kampioen (kortebaan) op de 50 meter schoolslag geworden. Ze deed dat in 29,68 seconden, een nieuw Nederlands record. De Estse Jane Trepp werd tweede in een tijd van 29,82 en het brons ging met 29,92 naar de Duitse Janne Schaefer.

Vandaag plaatste Hinkelien Schreuder zich met overmacht geplaatst voor de halve finales van de 50 meter vlinderslag. Ze kwam tot een tijd van 25,13, slechts vier honderdste boven het Nederlands record van Inge Dekker die zich als tweede (25,23) naar de halve finales zwom. Schreuder bereikte niet veel later ook de halve finales op de 100 meter wisselslag. De wereldrecordhoudster (57,74) kwam tot de achtste tijd: 59,80. De Noorse Katharina Stiberg was in 59,12 de snelste.

„Europees kampioen worden in dit sterke veld is waanzinnig goed”, zei Jacco Verhaeren, technisch directeur van de zwembond over de prestatie van Nijhuis. De bondscoach had vooraf geen rekening gehouden met de titel voor zijn pupil. „Ze was medaillekandidaat, maar ik had goud niet verwacht. Een geweldige prestatie.”

Nijhuis reageerde tegenover Studio Sport verrast op haar overwinning. Ze zei geen rekening te hebben gehouden met de Europese titel, omdat zij in de finale met name Schaefer hoger had ingeschat. Dat het haar toch lukte kampioen te worden, „is een droom die uitkomt”.

Nijhuis stond lange tijd te boek als een groot talent. Ze blinkt vooral uit op de kortebaan. Op de langebaan is ze iets minder succesvol. Ondanks alle inspanningen om op de 100 meter internationale aansluiting te krijgen, miste Nijhuis vorig jaar kwalificatie voor de Olympische Spelen in Peking. Na de Europese kampioenschappen in Eindhoven besloot ze te stoppen bij NZA in Amsterdam en een rustperiode in te lassen. Zij gaf haar studie voorrang en trainde in clubverband bij De Dolfijn onder leiding van Hans Elzerman. Nu is ze een tweede carrière begonnen.

Minder succesvol waren gisteren in Istanbul de Nederlandse wisselslagzwemmers op de estafette. Op de 4x50 meter reikten zij tot de vijfde plaats. Het team bestond uit Nick Driebergen, Robin van Aggele, Joeri Verlinden en Bastiaan Tamminga. Driebergen bereikte vandaag ternauwernood de halve finales op de 50 meter rugslag in 24,17, de negentiende tijd.

Rusland werd Europees kampioen op de wisselslag in een tijd van 1.31,80 minuten, een nieuw wereldrecord. Zilver was er voor het Duitse team (1.32,02), brons voor Frankrijk. Het Nederlandse viertal zwom met 1.32,94 wel een Nederlands record.

In de halve finales van de 100 meter vrije slag waren Ranomi Kromowidjojo en Inge Dekker dominant. Beiden wonnen hun halve finale en plaatsten zich simpel voor de finale. De tijd van Kromowidjojo was 51,54 seconden en die van Dekker 51,86. (ANP)