Er is geen tweede bedrijf

Jon Lindstrom had geen leuke week.

Wie? Jon Lindstrom, beter bekend als Craig Montgomery, in As the World Turns. Daarmee leek zijn carrière de goede kant op te gaan. Na rollen in General Hospital en Port Charles was zijn overstap naar As the World Turns vorig jaar beslist succesvol te noemen. Maar helaas, zijn succes heeft net een jaar mogen duren. Na 54 jaar houdt As The World Turns ermee op. En nog geen dag na de bekendmaking van dit nieuws werd Lindstrom afgebeld door een winkelcentrum in het Amerikaans Broomfield, Colorado, waar hij zou optreden om speelgoed in te zamelen. Daar vonden ze kennelijk dat wie geen soapie is ook niet aan liefdadigheid kan doen.

Lastig voor de winkelcentra, maar de tijd voor soapopera’s is nu eenmaal voorbij. Reality-tv levert al even spannende ontwikkelingen, en je bespaart je de kosten van een tekstschrijver. Ook neemt de werkelijkheid zelf bij vlagen al het karakter aan van een soap: de verwikkelingen rondom Tiger Woods waren misschien voor As The World Turns zelfs wat te extreem geweest.

Stilstaan bij het verdwijnen van soaps in relatie tot de toestand in de wereld is één ding, maar minstens zo belangrijk: wat betekent het verdwijnen van soaps voor de Jon Lindstroms van deze wereld?

F. Scott Fitzgerald, altijd al een schrijver met een goed oog voor tragiek, beschreef in zijn roman The Last Tycoon hoe een veelbelovende producent in Hollywood zijn ondergang tegemoet gaat. Voor een deel omdat hij de tijd tegen had: de roman speelt zich af in een periode dat grote studio’s hun almacht aan het verliezen zijn. Er is geen plaats meer voor de grote baas die alle touwtjes in handen wil hebben. Maar voor een deel ook omdat hij van zijn eigen leven een soapdrama maakt. Monroe Stahr (de hoofdpersoon, losjes gebaseerd op Hollywood-mogul Irving Thalberg) wordt hopeloos verliefd op Didi: hopeloos vooral omdat Didi met iemand anders gaat trouwen. Onderwijl heeft Stahr de aandacht voor zijn werk verloren, en ongeveer zoals Ronald Koeman de regie bij AZ kwijt is geraakt, verliest Stahr de greep op zijn acteurs en scenaristen. Zijn werknemers doen waar ze zin in hebben, de film mislukt en uiteindelijk heeft hij niets meer.

De leegte die de cast van As The World Turns straks zal ervaren, zoals Stahr die ervoer, is voor te stellen. Natuurlijk, vele van de soapacteurs zijn goed terechtgekomen: niemand associeert de namen van Meg Ryan en Marisa Tomei nog met tv-drama.

Maar er is een uitzondering: wat te doen met Helen Wagner? Toen de serie vijftig jaar bestond, vierde zij haar vijftigjarig jubileum als actrice in de serie. Nu is de serie weg. Nu is haar personage, Nancy Hughes, weg. In de aantekeningen voor het slot van zijn onvoltooide roman –Scott Fitzgerald overleed voordat de roman af was – noteerde Scott Fitzgerald ‘There are no second acts in American lives’. Die Lindstrom komt misschien nog weleens aan de bak, maar Helen Wagner is inmiddels over de 90. Die hoeft niet meer op een second act te rekenen.

Toef Jaeger

    • Toef Jaeger