Eerste IVF-baby geboren zonder hormoonkuur

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Woensdagavond is de eerste Nederlandse baby geboren die verwekt werd met behulp van een nieuwe vruchtbaarheidsbehandeling: in vitro maturatie (IVM). Deze techniek lijkt op IVF, maar dan zónder de gebruikelijke, loodzware en soms gevaarlijke hormoonkuur. Vanaf deze week kunnen in het kader van onderzoek ook andere koppels IVM krijgen.

Baby Nienke werd spontaan geboren met 39 weken, is gezond en volgens haar moeder „een flinke dame van 4.080 gram”.

Bij reguliere IVF moet een vrouw zichzelf twaalf dagen injecteren met een hoge dosis hormonen om haar eicellen te laten rijpen. „Veel vrouwen krijgen er buikpijn en stemmingswisselingen van”, aldus Jan-Peter de Bruin, gynaecoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. „Bij 2 procent rijpen te veel eicellen, wat leidt tot het ovarieel hyperstimulatiesyndroom (OHSS), een ernstige ziekte.” Zo ook bij de moeder van Nienke: „Ik moest opgenomen worden en ging nadenken of ik wel kinderen wilde. Toen bood dokter De Bruin ons IVM aan. Na twee keer was ik zwanger en verliep alles volgens het boekje.”

Bij IVM zijn geen of weinig hormonen nodig, omdat de eicellen onrijp uit de eierstokken worden gehaald en in het laboratorium tot ontwikkeling worden gebracht. In Canada, Zuid-Korea, Denemarken, Italië en Finland wordt IVM al zo’n vijf jaar aangeboden naast de reguliere IVF.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie en de Vereniging voor Klinische Embryologie is de kans op een levend geboren kind bij IVM na één behandeling wel kleiner dan bij IVF: 15 procent tegenover 20 procent. Ook is de ontwikkeling van de kinderen niet langer dan twee jaar gevolgd.”

Gisteren gaf de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek ziekenhuizen in Den Bosch, Tilburg en Zwolle toestemming om IVM bij vrouwen met een verhoogde kans op OHSS uit te voeren.