Ecuador: VS hielpen bij aanval Colombia 2008

Amerika heeft Colombia informatie verstrekt om dat land te helpen bij een militaire aanval in 2008 op Ecuadoraans grondgebied. Dat hebben de Ecuadoraanse autoriteiten gisteren gezegd. Bij de aanval werd een belangrijke leider van de guerrillabeweging FARC gedood.

Een speciale commissie van de regering heeft onderzoek gedaan naar de aanval, waarbij de nummer twee van de FARC, Raúl Reyes, omkwam. Volgens de onderzoekscommissie, die haar bevindingen gisteren heeft presenteerd, hebben de Amerikanen vanaf hun basis in Ecuador in het kustplaatsje Manta inlichtingen verstrekt aan Colombia over de verblijfplaats van Reyes.

De aanval leidde tot internationale ophef. Venezuela en Ecuador bevroren de diplomatieke betrekkingen met Colombia en stuurden troepen naar de grensgebieden met dat land. De Amerikanen moesten de basis in Manta, vanwaaruit drugsbestrijdingoperaties werden geleid, verlaten.

Het rapport van de commissie komt op een gevoelig moment. Ecuador en Venezuela zijn juist weer begonnen met een (voorzichtig) herstel van de betrekking. Veel Latijns-Amerikaanse landen zijn bovendien uiterst sceptisch over de rol van de VS in de regio. Venezuela beschuldigt de VS, die na hun vertrek uit Ecuador nieuwe afspraken maakten met Colombia over het gebruik van bases voor drugsbestrijding, van het voorbereiden van een militaire invasie.

De Amerikaanse ambassade in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito heeft de beschuldigingen gisteren tegengesproken. (AP, Reuters)