Economie kort

Boete van Opta voor het versturen van spam via Hyves

DEN HAAG. De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (Opta) heeft een man een boete van 12.000 euro opgelegd voor het versturen van spam via het sociaal netwerk Hyves. Hij maakte daarin reclame voor zijn website waar, deels tegen betaling, een maffiaspel gespeeld kan worden. Onderzoek heeft uitgewezen dat de man ruim 3 miljoen ongevraagde ‘krabbels’ heeft verstuurd vanuit automatisch aangemaakte Hyvesprofielen. Het verzenden van elektronische berichten met commerciële doeleinden is verboden tenzij de ontvanger toestemming heeft gegeven. Het is voor het eerst dat de Opta een boete oplegt wegens het versturen van ongewenste berichten via een sociaal netwerk als Hyves. Bij de vriendensite kwamen 1300 klachten binnen over de ongevraagde krabbels. Daarop nam Hyves contact op met de Opta, die een onderzoek instelde. De man bleek via een computerprogramma gebruikersprofielen aan te maken. Volgens de Opta heeft hij er geen financieel voordeel mee behaald. (ANP)

FD Mediagroep ziet af van bod op NRC

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De FD Mediagroep, eigenaar van Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio, doet geen bod op NRC Handelsblad en nrc.next. Dat bevestigt een woordvoerder van de uitgeverij. De FD Mediagroep (FDMG) was een van de drie partijen die toegelaten was tot de veiling voor NRC Media. Twee partijen zijn nu nog in de race: de Belgische uitgever Corelio met Veronica Holding en tv-zender Het Gesprek met investeerder Egeria. Op de site van het FD zegt FDMG-directeur Kuijf dat hij „samen met onze aandeelhouder HAL heeft besloten nu geen bod uit te brengen”. Naast HAL is ook Willem Sijthoff grootaandeelhouder van de groep.

Meer informatie over verkoop NRC Media op nrc.nl/pcm