Eco-tip ex-Beatle: vleesloze maandag

Door Paul Steenhuis

De bijdrage die de lezers van NRC Handelsblad het liefst willen leveren aan een beter klimaat is: meer eten van streekproducten. De auto laten staan of vegetariër worden zijn voor onze lezers minder aanlokkelijke alternatieven.

Dat is te zien op www.nrc.nl/kopenhagen waar lezers kunnen stemmen op ‘mijn klimaatoffer’. Al ruim tweeduizend lezers deden het, en ruim zeshonderd kozen voor meer streekproducten eten als persoonlijke bijdrage om de uitstoot van broeikassen te verminderen.

De ex-Beatle, sir Paul McCartney, die deze week nog in Nederland optrad, zou daar zeker niet tegen zijn, maar heeft een veel rigoureuzer plan om een persoonlijke bijdrage aan een beter klimaat te leveren.

Hij is begonnen met een wereldwijde campagne om van maandag een vleesloze dag te maken.

Meat Free Monday heet de campagne, die hij met twee van zijn dochters is begonnen. Vorige week, vlak voor de wereldklimaattop in Kopenhagen begon, heeft McCartney het Europese parlement nog toegesproken – hij was de enige dasloze in het gezelschap dassendragende mannen.

Je hoeft geen vegetariër te worden, gewoon een dag in de week geen vlees eten, en je levert een enorme bijdrage aan het tegengaan van de opwarming van de aarde, is zijn stelling. Want, zo citeert hij rapporten van de Verenigde Naties en het internationale panel van klimaatgeleerden: de vlees producerende industrie, van weiland tot bord, stoot veel meer broeikas uit dan bijvoorbeeld de hele transportsector. Niet zozeer CO2, maar ondermeer het veel schadelijker methaangas, dat uit bijvoorbeeld koeienmagen ontsnapt door boeren en scheten.

De voorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change, Rajendra Kumar Pachauri, steunde de ex-Beatle in zijn oproep voor de vleesloze maandag, vorige week in Brussel.

McCartney’s slogan Less meat = less heat was ook tijdens zijn concert in de Gelredome eerder deze week te zien. Zijn overleden vrouw Linda McCartney was vegetariër en lanceerde een lijn vegetarische producten. Paul McCartney heeft ook een aanstekelijk kort liedje gemaakt (‘Meat Free Monday, It’s such a fun day, It’s happening round the world’) gemaakt, dat te zien is op de website voor zijn initiatief Support Meat Free Monday: www.supportmfm.org/news/

    • Paul Steenhuis