Diversen - En Verder

Leiden

Zo'n 2000 voorwerpen uit de Japancollectie van het Museum Volkenkunde worden wo 16 dec 19u geveild. Het gaat om kleding, huisraad, schrijfgerei, lakwerk, prenten, schilderingen en houtsnedes. Kijkdagen 11, 12 en 13 dec van 10-17u in het museum. De voorwerpen kunnen on-line worden bekeken op: www.onderdeboompjes.nl. Steenstraat 1. Inl www.volkenkunde.nl

Amsterdam

Werk van Leo Gestel, Barthold Jongkind en Jan Sluijters komt 15 dec bij Sotheby’s onder de hamer op een veiling 19de eeuwse en hedendaagse kunst. Een van de hoogtepunten is het reliëf Rad 4 van Jan Schoonhoven. Kijkdagen t/m 13 dec van 10-17u. De Boelelaan 30. Inl www.sothebys.com

Rotterdam

In de Alliance Française Rotterdam geeft Nienke Bakker, conservator Van Gogh Museum, 16 december 20u een lezing over de brieven van van Gogh. Westersingel 14. Toegang gratis. Res 010-4360421 en rotterdam@alliance-francaise.nl

Leiden

Rob Dettingmeijer houdt op 13 december 14u een lezing over Van Doesburg en Rietveld, architecten na De Stijl in Scheltema. Na afloop om 15u15 in De Lakenhal een gratis rondleiding langs de Doesburgexpositie. Inl www.lakenhal.nl/doesburg

Schalkwijk

Het IVN Zuid-Kennemerland organiseert 12 december van 09u30-15u30 voor natuurliefhebbers een werkdag wilgen knotten langs het jaagpad aan het Spaarne. Start: 09u30 bij de houtzaagmolen De Eenhoorn. Res 023-5351239 of via publiciteit@ivnzk.nl.

Vogelenzang

De Amsterdamse waterleidingduinen is een ongerept natuurgebied met hoge duinen, brede valleien en dicht bos. Zo 13 dec is er een winterwandeling door de duinen met een IVN-natuurgids. Vertrek: 13u bij de ingang Oase, Vogelenzangseweg. Duur: 1,5u. Deelname gratis. Entreekaart verplicht. Aanmelden vooraf niet noodzakelijk. www.ivn.nl/zuidkennemerland

Slochteren

Landgoed de Fraeylemaborg is t/m 27 dec omgetoverd in kerstsfeer door cursisten van de vakopleiding bloemschikken. Van 10-17u, in de weekenden en beide kerstdagen van 13-17u. Hoofdweg 30. Inl www.fraeylemaborg.nl

Den Haag

Een jaar lang volgde fotograaf Ad van Denderen de Nederlandse krijgsmacht. Hij fotografeerde nieuwe rekruten, de training die zij ondergaan en het leven op Nederlandse en buitenlandse legerbases. De Nederlandse krijgsmacht is het onderwerp voor de 12de editie van Document Nederland, de jaarlijkse foto-opdracht van het Rijksmuseum en NRC Handelsblad voor een expositie in het Fotomuseum. Op 14 dec 16u wordt Ad van Denderen in het museum geïnterviewd door Tracy Metz, journalist NRC Handelsblad. Stadhouderslaan 43. Res: reserveren@fmdh.nl

Rotterdam

Wereldwijd leven een miljard mensen in sloppenwijken, kraakpanden, tenten, dozen en opgegeven flatgebouwen. Hoe kunnen architecten en stedebouwkundigen bijdragen aan een sociaal en ecologisch duurzame ontwikkeling van deze ‘informele’ steden. Journalist en schrijver Robert Neuwirth (VS) leefde twee jaar lang in sloppenwijken en 17 december houdt hij om 20u een lezing met debat na in het Nederlands Architectuur Instituut. De voertaal is Engels. Res: www.nai.nl/inschrijven

Rotterdam

Op 12 en 13 december wordt in Trompenburg Tuinen & Arboretum een kerstmarkt gehouden. Met o.a. kerststukken door de bloembindersklas van het Wellantcollege en Trompenburg verkoopt kerstgroen, versgeknipt uit de tuin. Om 13u is er een rondleiding door de tuin. Honingerdijk 86. Open van 10-16u. Inl www.trompenburg.nl