Buitenland - En Verder

Parijs

In 1899, wanneer de 30-jarige Henri Matisse een bezoek brengt aan de 60-jarige Auguste Rodin, rekent de jonge schilder op enkele paternalistische aanmoedigingen van de grote beeldhouwer. In plaats daarvan raadt de oude meester Matisse aan „iets zorgvuldiger te tekenen”. Toch blijft Matisse zich door het werk van Rodin laten inspireren. De twee kunstenaars hebben dezelfde voorliefde voor het vrouwelijke naakt, dezelfde wijze om de oppervlakte van de beelden ongepolijst te laten en dezelfde passie voor tekenen. 180 Beelden, tekeningen en enkele doeken op de expositie Matisse & Rodin laten dit mooi zien. T/m 28 febr. Musée Rodin 0033 -14 4186110, www.musee-rodin.fr

Parijs

In zijn nieuwe spektakel Tatouage is de hele wereld van de Argentijnse auteur, regisseur en acteur Alfredo Arias aanwezig: zijn extravagantie, zijn pailletten, homoseksuelen, ongelofelijke avonturen, muziek en dans.`Toch is Tatouage echt theater dat met voordracht, dans en muziek vertelt over de Spaanse zanger Miguel de Molina (1908). Vervolgd door het Francoregime om zijn homoseksualiteit vlucht de Molina naar Buenos Aires, waar Eva Peron zich over hem ontfermd. De acteurs onder wie Arias zelf en Sandra Guida in de rol van Eva zijn voortreffelijk. De muziek is ontleend aan het Argentijnse repertoire, aan ‘Broadway Melodies’ en internationale pop. T/m 31 dec Théâtre du Rond-Point, 0033-144959 821, www.theatredurondpoint.fr

Southampton

Het is alsof de kunstenaar over een plank met verfpotten struikelde waardoor de verf op het lege canvas spatte. Maar Howard Hodgkin, die dwars over de schilderijlijst en op broodplanken schildert, werkt soms jaren aan een schilderij. Hoe langer je ernaar kijkt hoe meer je erin ziet, en voelt. In het nieuwe en grootste werk As Time Goes By en de serieprints Venetian Views en Into the Woods ziet men emotionele herinneringen van plaatsen en mensen in de volle kleuren en vormen. T/m 14 feb, Howard Hodgkin, Southampton City Art Gallery, 7 Commercial Road, SO15, 004423 80632601 & www.southampton.gov.uk/art

Londen, York, Edinburgh

Kerst is was diep in het hart van Londen, Edinburgh en York in de 17de eeuw verboden. De beroemde interactieve horrorattracties van de dungeons staan in het teken van staatshoofd Oliver Cromwell, die in 1647 Kerstmis verbood. Christmas carols, teveel drinken en andere ‘illegale duivelse katholieke decadenties’ werden strafbaar. Onder de straatstenen van het historische Southwark in Londen zijn verbrijzelde hoofden stikkend in de laatste mince pie, gespiesde vogeltjes en verbrande kerstbomen de enige kerstdecoraties. T/m 27 dec, Cromwell’s Bloody Banned Christmas; London Dungeon, 28 Tooley St London, SE1, 0207 403 72 21; York Dungeon, 12 Clifford Str, York, 01904 632599; Edinburgh Dungeon, 32 Market St, Edinburgh, 013 1 240 1001 & www.thedungeons.com

Londen

Swan Lake van choreograaf en regisseur Matthew Bourne is sinds het in 1995 in Sadler’s Wells speelt een kersttraditie. Het moderne ballet volgt in grote lijnen de Russische versie met de muziek van Tsjaikovsky. Maar de dansstijl, dat door elke groep op eigen manier uitgevoerd kan worden, is ook beïnvloed door de Hitchcockfilm The Birds, Het refereert geraffineerd aan het House of Windsor en heeft mannelijke dansers in het corps de ballet. T/m 24 jan 2010, Matthew Bourne’s Swan Lake, Sadler's Wells Theatre, Rosebery Avenue, EC1R, 0844 412 4300 & www.sadlerswells.com; daarna op tournee, www.new-adventures.net