boekberichten

Columnist Martin Bril krijgt eerbetoon met ‘Rokjesdag’

De op 22 april overleden schrijver, dichter en columnist Martin Bril krijgt een eerbetoon in de vorm van een Rokjesdag. Rokjesdag – de eerste lentedag waarop vrouwen hun panty’s thuislaten – dook vaak op in Brils columns. De dag zal bestaan uit een rokjesfeest, een rokjestentoonstelling en een rokjesontwerpwedstrijd, aldus uitgeverij Prometheus. In april verschijnt de bundel Rokjesdag, met Brils ‘mooiste verhalen over de lente, blote benen, vrouwelijkheid en het algemene gevoel van gelukzaligheid als de eerste echte warme dag van het seizoen een feit is’.

Planetoïde vernoemd naar auteur Bomans

De Internationale Astronomische Unie heeft een planetoïde vernoemd naar de schrijver Godfried Bomans (1913-1971). De planetoïde werd een jaar na Bomans’ dood ontdekt door de Amerikaanse astronoom van Nederlandse afkomst Tom Gehrels. ‘Planetoïde 23404 Bomans’ beweegt zich op een afstand van 257 miljoen tot 426 miljoen kilometer van de zon in de ruimte tussen de planeten Mars en Jupiter. De diameter bedraagt naar schatting zeven kilometer. Bomans draait in 3,45 jaar om de zon.

Welk boek heeft de mooiste cover?

Op de site van Amazon kan het publiek het beste omslag 2009 kiezen. De boeken die hier hoog genoteerd staan, zijn in de waarderingslijstjes of toptienen van de kranten niet terug te vinden: Jonathan Tropper, Chuck Palahniuk, Jonathan Lethem. De voorkeur voor eigenwijs vormgegeven boeken is blijkbaar groter dan de voorkeur voor eigenwijs geschreven boeken. Bij de non-fictietoppers staan wat meer boeken die ook in de kritische waardering hoog zijn geëindigd: David Granns Lost City of Z en Dave Eggers Zeitoun. Binnenkort kan ook in Nederland gekozen worden voor het mooiste boekomslag. Die shortlist wordt 22 januari in Boekblad bekend gemaakt.

Blad Tweede Ronde wordt KortVerhaal

Het Nederlandse literaire tijdschrift De Tweede Ronde gaat na bijna dertig jaar zijn naam wijzigen in KortVerhaal. Het betekent de opmaat voor een serieuze gedaanteverwisseling, aldus uitgever Martijn David van uitgeverij Mouria in Boekblad. Het blad, dat in 1980 werd opgericht door Peter Verstegen en Marko Fondse, gaat de klemtoon leggen op het kort verhaal en hoopt zo het aantal abonnees te vergroten. Het eerste ‘nieuwe’ nummer verschijnt in maart.

Oxford wijkt af van poëzietraditie

De Universiteit van Oxford gaat de verkiezing van de hoogleraar poëzie veranderen, meldt The Guardian. Tot voor kort waren alle 300.000 afgestudeerden van de Universiteit van Oxford stemgerechtigd, op voorwaarde dat ze op de verkiezingsdag aanwezig waren. De verkiezing van dit jaar werd een rel. De gekozen hoogleraar, Ruth Padel, moest na negen dagen aftreden, nadat was gebleken dat zij een lastercampagne had gevoerd tegen de andere kandidaat, Derek Walcott. Voortaan is het ook mogelijk om via e-mail een stem uit te brengen. Ook wordt de verkiezingsperiode verlengd. Het bestuur van de Universiteit van Oxford vindt deze manier van verkiezingen ‘meer in overeenstemming met de 21ste eeuw’. De nu nog vacante post poëzie moet in de herfst van 2010 zijn vervuld.

Zie voor meer boekberichten ook nrcboeken.nl en www.depapierenman.be.