Bibelebontse berg

Je zou de generaties van voor 1945 bijna gaan beklagen, als je ‘Diner op de Bibelebontse berg’ van Guus Mddag (Boeken 04.12.09) leest. Die hadden ‘eigenlijk niets’ op het gebied van kinderboeken. Ik vraag me oprecht af of dit ligt aan de keuze van Benali, de manier van lezen van Middag of de gebrekkige collectievorming bij de KB. Mijn generatie is immers opgegroeid met fantastische boeken als Dik Trom, Pietje Bell, de Harlekijntje serie, de boeken van Cissy van Marxveld, Merijntjes Gijzens Jeugd, enzovoort. Om maar te zwijgen van de uitstekende hertalingen van beroemde sprookjes van de gebroeders Grimm, Christian Andersen, Ma Mère l’Oie, om er maar een paar te noemen. Boeken te over om van te genieten, ik lees er nog wel eens met veel plezier in, de nieuwere schrijvers niet onderschattend.

M.S. Elzas, Wageningen

Redactie: er kwamen veel brieven binnen over deze bloemlezing. Punt van kritiek is dat veel kinderboeken niet genoemd zijn. Maar Abdelkader Benali noch Guus Middag treft blaam: de bloemlezing betreft kinderverhalen, niet kinderromans.

    • M.S. Elzas