Bestuurder Unilever stapt op

Paul Polman kaapte de hoogste post bij Unilever weg voor de neus van Jim Lawrence. Daarom vertrekt de ambitieuze Amerikaan, die sinds september 2007 financieel directeur was van het concern, per 31 december. Unilever hoopt zijn opvolger„nog voor de Kerst” bekend te maken.

De 57-jarige Lawrence gaf deze zomer intern al aan „andere interesses” te willen nastreven. Hij had er moeite mee zijn familie in de Verenigde Staten te moeten achterlaten. „Na twee jaar gaat dat opbreken”, zegt analist Marco Gulpers van ING. Volgens Richard Withagen van SNS securities was de vrouw van Lawrence in de VS een vooraanstaand chirurg, maar heeft zij die positie in Londen nooit meer bereikt. De verkeken kans op de top gaf de doorslag.

Ironisch genoeg verruilde Polman destijds Nestlé voor Unilever, omdat hij er eveneens als financieel directeur gepasseerd werd voor de toppositie.

Lawrence neemt vriendschappelijk afscheid. Hij ziet af van een vertrekpremie en houdt zijn aandelenpakket in Unilever. Volgens de woordvoerder van het concern betekent dat dat hij „vertrouwen heeft in de koers die hij samen met Polman heeft ingezet”.