Zelaya mag niet weg uit Honduras

Onderhandelingen over een vertrek van de verdreven Hondurese president Manuel Zelaya naar Mexico zijn gisteren stukgelopen. De interimregering onder leiding van Roberto Micheletti – die na de uitzetting van de president deze zomer de macht overnam – en Zelaya konden het niet eens worden over de voorwaarden rond diens vertrek.

Gisteren werd duidelijk dat de twee opponenten in gesprek zijn over een mogelijk vertrek van Zelaya naar Mexico. De linkse Zelaya keerde na zijn uitzetting door het leger op 28 juni naar Costa Rica heimelijk terug naar zijn thuisland en verschanst zich sindsdien in de Braziliaanse ambassade in de hoofdstad Tegucigalpa. Daarvandaan heeft hij de afgelopen maanden tevergeefs geprobeerd terug aan de macht te komen.

Volgens Zelaya zijn de onderhandelingen stukgelopen omdat de interimregering „denigrerende” eisen aan zijn vertrek stelde. Zelaya zou alleen een veilige doortocht krijgen als hij politiek asiel aanvraagt in Mexico. Micheletti heeft eerder gezegd Zelaya te zullen arresteren wanneer hij de ambassade verlaat, omdat hij, toen hij nog aan de macht was, illegaal een referendum had willen houden over een grondwetswijziging. Die zou bedoeld zijn om langer aan de macht te kunnen blijven.

Een asielstatus betekent echter dat Zelaya vanuit het buitenland, bijvoorbeeld als regering in ballingschap, geen politiek meer mag bedrijven in Honduras en daarom weigert hij. „Ik zal nooit politiek asiel accepteren”, zei Zelaya gisteren. „Ik wil als een gedistingeerde gast vertrekken, niet als een politieke vluchteling.”

Zelaya’s termijn loopt eind januari af. Een nieuwe president is al gekozen, bij verkiezingen vorige maand. Er werd nog even onderhandeld over een tijdelijke terugkeer, maar daar stak het Congres vorige week een stokje voor. (AP)