Woede op de klimaattop over uitgelekte tekst

Ontwikkelingslanden hebben gisteren op de klimaattop in Kopenhagen woedend gereageerd op een uitgelekte ontwerptekst van gastland Denemarken. Volgens Joan Carling, de onderhandelaar namens de organisatie van inheemse volken, proberen de Denen met deze tekst de macht van de rijke landen op het klimaatbeleid te vergroten. In een telefoongesprek noemt ze de tekst: „Een grote belediging [...] Er wordt nu al twee jaar onderhandeld over een nieuw akkoord en het lijkt wel alsof alles in één klap van tafel wordt geveegd.” Het ontwerpverdrag zou een uitbreiding zijn van het Kyoto-protocol (1997) en ook gebaseerd zijn op emissiehandel, een van de belangrijkste pijlers onder het Europese klimaatbeleid. Enkele ontwikkelingslanden hebben een eigen ontwerpverklaring geschreven. Zij roepen op tot grotere inspanningen van de rijke landen. (NRC)

Lees de ontwerptekst van de Denen, en reacties daarop, op het klimaatblog: nrc.nl/klimaat