Williams is weer toe aan het grote werk

Pop Robbie Williams. 9/12 Melkweg Max, Amsterdam. ***

Bijna drie jaar verdween hij van het toneel – hij verbleef onder meer een tijd in een afkickkliniek. Maar met het grootste gemak claimde de Britse popster Robbie Williams gisteren zijn kroon terug als topentertainer. Hij sjokte het podium van de Melkweg op, zong zijn nieuwe lied Bodies en meteen herkende iedereen de innemende, humoristische, getalenteerde popster.

Williams heeft de gave een publiek in een oogwenk voor zich te winnen, met een kwinkslag en een dansje. Hij hoeft niet te vragen of het publiek zijn nummers wil meezingen; het gebeurt vanzelf.

Producer Trevor Horn gaf zijn nieuwe cd Reality Killed the Video Star een breed, bombastisch geluid. Williams’ uitstekende band, praktisch onveranderd sinds de vorige keer, bleek ertegen opgewassen. De nieuwe nummers kwamen er net zo vanzelfsprekend uit als het beproefde Come Undone, of een cover van The Killers’ Human in een luchtige hoempaversie. Rock DJ zong hij met de toevoeging „dat ik hier nu echt te oud voor ben geworden”.

Williams heeft een arsenaal aan trucs om zijn publiek bij de les te houden. Hij vraagt ze om te dansen als George Michael, en wil van meisjes op de voorste rijen weten of ze een cadeautje voor hem hebben meegebracht. Ondertussen vervulde hij professioneel zijn taak om het nieuwe album Reality Killed the Video Star te promoten, met zes nieuwe liedjes op een totaal van tien.

Hij liet het publiek stemmen met zijn denkbeeldige applausmeter: moet Morning Sun de volgende single worden, of toch liever Starstruck? De laatste werd het, hoewel het wat platte nummer tussen de onverwoestbare krakers Feel en Angels niet klonk als de volgende popklassieker die Williams op zijn naam gaat schrijven.

Er staan nog geen stadionshows op stapel, maar Robbie Williams beschouwde dit korte optreden duidelijk als een voorbereiding op grotere dingen. Angels werd voor de grap nog omgetoverd tot „I’m loving ninja’s instead” en binnen een uur was de show voorbij. Er wachtte een vliegtuig naar Zweden.

Williams doet er alles aan om heel Europa duidelijk te maken dat hij terug is. Met nog altijd die demonische grijns – toen hij het meisje bedankte dat haar bloesje voor hem had uitgetrokken.

    • Jan Vollaard