Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. De publieksstemming van de politicus van het jaar, voor de zesde keer gehouden, blijkt een nek-aan-nekrace tussen Geert Wilders en Alexander Pechtold. De presentatoren Wouter Kurpershoek en Pieter Jan Hagens maken bekend wie de winnaar is. Gasten zijn Mark Rutte, Mariëtte Hamer, Alexander Pechtold, Eberhard van der Laan en anderen. Ruim 32.000 mensen hebben meegedaan aan de verkiezing. Ned.1, 18.15-19.10u.

Nova/Den Haag Vandaag. Onder meer aandacht voor de laatste ontwikkelingen rond de Q-koorts met reacties van betrokkenen. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Oud-voetballer Sjaak Swart vertelt over zijn biografie Mister Ajax. De muziek wordt verzorgd door Go Back to the Zoo, tafeldame is Yvon Jaspers. Ned.3, 19.30-20.21u.

Nova College Tour. Steve Ballmer, de baas van Microsoft, gaat in gesprek met studenten op de Erasmus Universiteit van Rotterdam. De studenten vragen onder meer hoe Microsoft de concurrentiestrijd aan wil gaan met Apple en Google en of dit een strijd is die Microsoft kan winnen, na het falen van Vista, de geringe bekendheid van de zoekmachine Bing en het verliezen van de telefoonrevolutie aan de iPhone. Presentatie Twan Huys. Ned.3, 21.00-21.45u.

Pauw & Witteman. Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen praten over hun nieuwe cd genaamd No Surrender en treden op. Ned.1, 22.55-23.45u.

documentaire

Holland Doc: Angst. Eén op de vijf Nederlanders ontwikkelt gedurende zijn leven een angststoornis. Hun leven wordt lamgelegd door terugkerende, hevige angstgevoelens. Deze angsten staan vaak niet in verhouding tot de prikkel en soms is er geen aanwijsbare oorzaak te vinden. De film volgt de levens van zes mensen, die allemaal lijden aan angststoornissen. Hun angsten hebben hun leven klein en beperkt gemaakt; met verschillende therapieën proberen ze hun leven weer op de rails te krijgen. Documentaire van Michiel van Erp. Ned.2, 22.50-0.17u.

Informatief

Keuringsdienst van Waarde: Pils. Consumentenprogramma. De gemiddelde Nederlander drinkt per jaar zo’n 77 liter pils. Hij is kieskeurig en merkentrouw, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen al die brouwsels? Ned.3, 20.25-21.00u.

Koppen. De stichting Child Focus vraagt via een nieuwe campagne met verouderingsfoto’s aandacht voor Belgische kinderen die al meer dan tien jaar zijn vermist. Hoe zouden Liam Vanden Branden (2 jaar in 1996), Nathalie Geijsbregts (10 jaar in 1991) en Ilse Stockmans (19 jaar in 1987) er vandaag kunnen uitzien? Verder een reportage over de opleiding tot ‘penitentair bewakingsassistent’ zoals de gevangeniscipiers graag willen worden genoemd en aandacht voor het vrijwilligerswerk, waarbij een op de vijf Belgen is betrokken. En dat aantal stijgt. Eén, 20.45-21.20u.

Andere tijden: Een vergeten probleem: zure regen! Geschiedenismagazine. Het is inmiddels een vrijwel vergeten probleem: bomen die bruin of kaal dreigen te worden. Maar in de jaren tachtig zag je ze opeens overal. Zure regen kreeg de schuld. Tijdens de week van de milieuconferentie in Kopenhagen terug naar de bossen. Presentatie: Hans Goedkoop. Ned.2, 21.30-22.00u.

Hoffnung für den Frieden - Nobelpreis für Barack Obama. Reportage over de uitreiking vanuit Oslo van de Nobelprijs voor de Vrede aan de president van de Verenigde Staten, Barack Obama. ARD, 23.45-0.00u.

Angriff auf das Paradies. Reportage over de gevolgen van de klimaatveranderingen voor de bewoners van de Micronesische eilanden en atollen in de Stille Oceaan. ZDF, 0.50-1.35u.

muziek/natuur

Björk: Nattura. Ecologische documentaire over IJsland met optredens van Björk en Sigur Ross en adembenemende natuurbeelden. In juni 2008 gaven zij een openluchtconcert in Reykjavik om aandacht te vragen voor de bedreiging van de unieke IJslandse natuur, onder meer door aluminiumfabrieken. Canvas, 23.50-0.30u.

sport

Snooker: UK championship. Verslag van de kwartfinales van het kampioenschap met later op de avond (0.20-1.10u.) een samenvatting van de hoogtepunten. BBC 2, 20.00-21.00u.