Vliegveiligheid in VS op het net

Begin dit jaar is per abuis een document online gezet waarin veiligheidsmaatregelen op Amerikaanse vliegvelden worden uitgelegd. Daarin stonden details over het screenen van mensen, de werking van metaaldetectors en het opsporen van explosieven. Volgens het document moeten passagiers uit Cuba, Iran, Noord-Korea, Libië, Syrië, Sudan, Afghanistan, Libanon, Somalië, Irak, Jemen and Algerije altijd een extra controle ondergaan. Bepaalde medische hulpmiddelen, zoals een rolstoel of medisch schoeisel, mochten van een explosieventest worden uitgesloten. Ook stond er dat het veiligheidsniveau tijdens topdrukte tot 75 procent lager mocht zijn. Vijf medewerkers van het TSA, het agentschap dat over de veiligheid van het Amerikaanse luchtverkeer waakt, zijn gedurende het onderzoek naar de herkomst van de publicatie op non-actief gesteld. (BBC, Reuters)