Verdachte Urk blijft langer vast

De 15-jarige jongen die wordt verdacht van moord of doodslag op de 14-jarige Dirk Post uit Urk blijft nog zeker drie maanden vastzitten.

Dat heeft de rechtbank van Zwolle en Lelystad gisteren besloten. Het Openbaar Ministerie had om de verlenging van het voorarrest gevraagd omdat het onderzoek nog loopt. De 15-jarige ontkent iets te maken te hebben met de dood van Post. „Daardoor moeten we meer zelf uitzoeken”, zegt een woordvoerder van het OM. De verdachte zit tijdens zijn voorarrest in een justitiële jeugdinrichting.

Op 18 november werd het lichaam van Dirk Post door voorbijgangers gevonden in het Urker bos. Hij bleek door geweld om het leven te zijn gekomen.

Enkele dagen na de dood van Post werden drie jongens aangehouden van wie er twee (12 en 13 jaar oud) al eerder naar huis mochten. Zij zijn wel nog steeds verdachte in de zaak. De advocaat van de jongste verdachte heeft gezegd dat de twee jongste jongens er niet bij waren op het moment dat Dirk Post om het leven kwam. Ze waren wel met zijn vieren in het bos maar zouden zijn weggegaan toen ze zagen dat de oudste verdachte een mes had. Volgens de advocaat heeft de oudste verdachte de jongens weer ingehaald op de weg terug naar hun huis.

Lees een eerdere reportage over Urk op nrc.nl/binnenland