'Terrorist kwam uit Denemarken'

De dader van een grote zelfmoordaanslag vorige week in Somalië is een Somaliër die twintig jaar in Denemarken heeft gewoond. Dit meldde de Deense krant de Copenhagen Post gisteren. Bij de aanslag kwamen vier ministers en twintig burgers om het leven.

De krant, die de naam van de verdachte niet noemt, haalt vrienden van hem aan die hem herkennen op foto’s uit de Somalische hoofdstad Mogadishu. Het zou om een 25-jarige man gaan. De Deense inlichtingendienst wijst er volgens de krant op dat „we herhaaldelijk er op hebben gewezen dat er mensen met banden met Denemarken zijn die militante islamitische training hebben ondergaan en die betrokken zijn bij terreuractiviteit in verscheidene landen, waaronder Somalië”.

Somalië verkeert al bijna twintig jaar in burgeroorlog, maar met de opkomst van een radicale moslimgroep is het strijdtoneel veranderd. Vroeger hadden er geen zelfmoordaanslagen plaats. Somaliërs in het buitenland lijken te radicaliseren en te worden aangetrokken door militante groepen in hun geboorteland. Vorig jaar blies een uit de Verenigde Staten afkomstige Somaliër zich bij een aanslag in Somalië op. In de VS werden vorige maand veertien mensen aangeklaagd op verdenking van steun aan de radicale Somalische strijdgroep Al-Shabab.