Sympathieke, maar ook oervervelende platitudes

scene uit de film Brothers (2009) FOTO: A-Film A-Film

Brothers Regie: Jim Sheridan Met: Tobey Maguire , Natalie Portman, Jake Gyllenhaal.In: 60 bioscopen. **

Hoe hoog de oorlog in Afghanistan en die in Irak de Amerikanen werkelijk zitten, valt wellicht af te lezen aan de films die over deze crisishaarden zijn gemaakt. Waar Israëlische filmmakers uit eigen ervaring kunnen putten en oorlogsfilms maken die door merg en been gaan, zoals het veelgeprezen Waltz with Bashir en de winnaar van het filmfestival in Venetië Lebanon, daar blijven recente Amerikaanse oorlogsfilms doorgaans steken in sympathieke, maar oervervelende platitudes.

Dat geldt ook weer voor Brothers. Dat is een vrij nauwkeurige remake van de Deense film Brødre (2004) van Susanne Bier, zij het dat regisseur Jim Sheridan zijn beelden steeds net wat simpeler en eenduidiger heeft gemaakt dan Bier. Maar Brothers past toch vrij naadloos in een reeks recente Amerikaanse films, zoals Robert Redfords Lions for Lambs en Rendition. Welbeschouwd is de boodschap van de films niet eens zo heel verschillend van die van de Israëlische filmmakers: de oorlog is een hel en maakt brave huisvaders tot monsters. Alleen urgentie ontbreekt.

Jim Sheridan heeft een sterrencast tot zijn beschikking van acteurs die vooral bekend zijn uit lichtere genres: Tobey Maguire (Spiderman) is gedurfd gecast als een all American hero: een sportieve legerofficier, hoeksteen van de samenleving met vrouw (Nathalie Portman) en twee wolken van dochters. Die uitstraling heeft hij niet van nature. Maar in de tweede helft van de film, als hij kampt met diepe geestelijke ontreddering, blijkt die keuze helemaal niet zo gewaagd, want bizar gedrag zit deze acteur als gegoten.

Als militair Maguire vermist raakt en dood wordt verklaard, tijdens een uitzending naar Afghanistan, ontfermt zijn broer (Jake Gyllenhaal), tot dat moment een bajesklant die niet wil deugen, zich over het achtergebleven gezin. Totdat zijn grote broer, na een spectaculaire bevrijdingsactie, uit de dood herrijst.

De wonderschone Nathalie Portman speelt uitstekend, maar is uiteraard niet helemaal geloofwaardig als eenvoudige huisvrouw, wier leven zich geheel lijkt af te spelen in de keuken. Regisseur Jim Sheridan laat een personage weliswaar tot twee keer toe uitroepen hoe ‘gorgeous’ ze is, maar zo simpel is geloofwaardig casten ook weer niet.

    • Peter de Bruijn