Staat wenst uitlevering van piloot Julio P. niet

De Nederlandse Staat is niet van plan Spanje om uitlevering te vragen van Transavia-piloot Julio P. Dat zei de landsadvocaat vanochtend in de Haagse rechtbank in een kort geding dat was aangespannen door P.

De Nederlands-Argentijnse P. wordt verdacht van misdrijven tegen de menselijkheid in Argentinië. Dat land heeft Spanje wel gevraagd om uitlevering van P. Naar verwachting zal een Madrileense rechter in januari beslissen over dit Argentijnse verzoek.

Volgens de landsadvocaat verdient uitlevering aan Argentinië „zeer duidelijk de voorkeur”, omdat de feiten waarvan hij wordt verdacht in dat land zijn gepleegd. Nederland heeft weliswaar ook een strafrechtelijk onderzoek lopen tegen P., maar het Openbaar Ministerie weet nog niet of de piloot in aanmerking komt voor vervolging. „En als hij aan Nederland wordt uitgeleverd, kan hij niet meer worden berecht in Argentinië.”

P.’s advocaat Gerard Spong stelde dat Nederland wel degelijk een zekere verplichting heeft om zich in te spannen voor P. die een Nederlands paspoort heeft. Uitspraak op 18 december.