Sport kort

Stichting Robert Enke voor onderzoek naar depressiviteit in sport

FRANKFURT. De Duitse voetbalbond (DFB), de Bundesliga en Hannover 96 hebben besloten de Robert Enke-stichting op te richten, vernoemd naar de doelman die zich onlangs van het leven beroofde. Doelstelling is initiatieven te ontplooien op het gebied van depressiviteit, onder meer in de sport. Gedacht wordt aan voorlichting, onderzoek en behandeling van deze psychische ziekte. „Als sportbond kunnen we er zeker aan bijdragen dat mensen met een vergelijkbare beschroomdheid als Robert Enke zich in de toekomst wat beter kunnen oriënteren in de maatschappij en wat meer hulp en steun vinden”, zei DFB-voorzitter Theo Zwanziger gisteren. De stichting gaat zich ook inzetten voor kinderen met een hartafwijking. Enke’s dochtertje Lara overleed daaraan in 2006. (ANP)

Kopers staan in de rij voor F1-team Renault

LONDEN. Kopers staan in de rij voor het Formule 1-team van Renault. De belangrijkste gegadigden zijn de Luxemburgse zakenman Gerard Lopez en Prodrive, het autosportconcern van David Richards. Lopez, de baas van investeringsmaatschappij Genii Capital, bevestigde gisteren zijn interesse tegenover het gezaghebbende Autosport.com. Renault twijfelt over voortzetting van de activiteiten in de Formule 1. Het bedrijf Prodrive van Richards, oud-teambaas van Benetton en BAR, had zich eerder dit jaar met een eigen team ingeschreven voor 2010, maar kreeg geen startbewijs. (ANP)

Schaatsster Friesinger slaat WK sprint over

SALT LAKE CITY. De Duitse schaatsster Anni Friesinger zal niet meedoen aan de WK sprint, in januari, in het Japanse Obihiro. De meervoudig wereldkampioene, getrouwd met oud-schaatser Ids Postma, kiest in die periode voor een trainingskamp, liet haar manager Jochen Habermaier gisteren weten. Friesinger zoekt dit seizoen nog naar haar vorm. Een knieoperatie, een gescheurde enkelband en de Mexicaanse griep verstoorden haar voorbereiding. Komend weekeinde komt ze in Salt Lake City in actie tijdens de wereldbekerwedstrijden. (DPA, ANP)

Frank de Boer geen trainer FC Groningen

AMSTERDAM. Frank de Boer volgt Ron Jans volgend seizoen niet op als hoofdtrainer van FC Groningen. De oud-verdediger heeft de leiding van de huidige nummer dertien van de eredivisie laten weten dat hij voorlopig nog werkzaam wil blijven als assistent van bondscoach Bert van Marwijk bij het Nederlands elftal en trainer van Ajax A1. De Boer meent dat hij nog niet toe is aan de functie van hoofdtrainer bij een eredivisieclub. FC Groningen is op zoek naar een coach omdat Jans komende zomer na acht jaar toe is aan een nieuwe uitdaging. (ANP)

Nog een Twentespeler op de weg in de fout

ENSCHEDE. De leiding van FC Twente heeft maatregelen genomen tegen reservekeeper Nikolai Michailov, die in de nacht van 21 op 22 november werd betrapt toen hij nabij Enschede met zijn auto 80 kilometer te hard reed. De Bulgaar haalde een snelheid van 200 kilometer per uur. Michailov beging zijn snelheidsovertreding in de nacht dat ploeggenoot Theo Janssen met zijn auto over de kop sloeg. Janssen bleek te veel te hebben gedronken. FC Twente schorste Janssen voor twee maanden en gaf hem ook een geldboete. Welke straf Michailov krijgt, wil de club niet zeggen. (ANP)

HFC Haarlem krijgt punt in mindering

HAARLEM. HFC Haarlem staat nog steviger op de laatste plaats in de eerste divisie. De noodlijdende voetbalclub heeft van de KNVB een punt in mindering gekregen. De bond strafte Haarlem omdat het de premies aan het contractspelersfonds tussen april en juli 2009 niet tijdig betaalde. Haarlem heeft nu 12 in plaats van 13 punten uit twintig wedstrijden. De club organiseerde dinsdag twee benefietduels om geld in te zamelen. (ANP)