Sms-actie moet Stedelijk prikkelen

Otto Nan, eigenaar en directeur van het Amsterdamse Lloyd Hotel, vraagt met een sms-actie aandacht voor de langdurige sluiting van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Wie ‘Doe iets’ sms’t naar 4422 doneert daarmee anderhalve euro aan het Stedelijk. Inmiddels heeft de actie bijna 10.000 euro opgeleverd.

De nieuwe directeur van het Stedelijk Museum, Ann Goldstein, moet dat investeren in de „zichtbaarheid van het museum in de stad”, aldus Otto Nan. „Waarom gebeurt er nu niets? Waarom initieert het museum geen prikkelende activiteiten of exposities elders in de stad? Ja, er is die bouwkeet, maar dat stelt niets voor.”

Het museum laat weten de kritiek onterecht te vinden, maar is blij met het geld. Hoe het wordt besteed, is niet bekend.

Nan, die een Facebook-pagina opende voor de actie, zegt talloze reacties te krijgen van mensen die willen helpen, „van kunstenaars, of mensen die ruimte ter beschikking stellen”. „Deze actie wordt breed gedragen – er is veel goodwill. Maar het museum moet wel zelf iets bedenken. Het lef en de bravoure moeten terug. Toeristen moeten denken: we gaan naar Amsterdam, want daar gebeurt iets spannends.”

Nan initieerde de actie toen hij vernam dat de heropening van het museum opnieuw is uitgesteld, tot begin 2011. Dit uitstel wordt door het museum ontkend. „Ons voornemen is nog altijd open gaan in december 2010.”

Dat is volgens Nan niet haalbaar. „De bouw loopt zes tot zeven maanden achter. Maar het Stedelijk moet zich niet meer verschuilen achter de openingsdatum en nú gaan handelen.”