Sarkozy en Brown willen bonusheffing

Frankrijk wil, in navolging van Groot-Brittannië, een eenmalige belasting doorvoeren op bonussen in de financiële sector. Dat schrijft de Franse president Sarkozy vandaag samen met de Britse premier Brown in The Wall Street Journal.

De twee maken daarin duidelijk dat zij in andere EU-landen graag een soortgelijke maatregel zouden zien. De Britse minister van Financiën Darling maakte de heffing gisteren bekend in het Lagerhuis.

Het gaat om een eenmalige heffing van 50 procent op bonussen boven 25.000 pond sterling (circa 28.000 euro), die zich concentreert op het deel van de bonus dat direct gekoppeld is aan prestaties in het afgelopen jaar. Brown en Sarkozy lanceren het voorstel aan de vooravond van de Europese top in Brussel.

Zij dringen ook aan op een nieuw ‘convenant’ tussen de financiële sector en de samenlevingen waarin deze opereert. Dat moet onder meer voorkomen dat de financiële sector in goede tijden de vruchten plukt, terwijl de samenleving in slechte tijden de rekening betaalt, dat de financiële sector bijdraagt aan de economische groei en dat belastingontwijking wordt vermeden. De sector moet zich beter bewust worden van zijn verantwoordelijkheden, en de risico’s die hij de samenleving oplevert.

Opmerkelijk is dat zij ook een heffing noemen op financiële transacties – voor de Britten vrijwel onbespreekbaar. De actie kan worden gezien als verzoening. Londen reageerde geërgerd toen Sarkozy de benoeming van de Fransman Barnier tot EU-commissaris van Financiën typeerde als overwinning op de „Anglo-Amerikaanse praktijken” die volgens hem verantwoordelijk waren voor de kredietcrisis.

Het Nederlandse ministerie van Financiën wilde vanmorgen nog niet reageren op het gezamenlijke voorstel.

Commentaar: pagina 7