R'dam verbijsterd door falen van politie

Vrijwel alle partijen in de Rotterdamse gemeenteraad hebben met verbijstering kennisgenomen van het gisteren gepresenteerde onderzoeksrapport van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) naar de strandrel op 22 augustus in Hoek van Holland. Zij zijn vooral geschokt door het falen van de politiediensten. Volgende week debatteert de raad over het kritische oordeel van het COT. Bij de strandrel viel één dode.

Korpschef Aad Meijboom van de politie Rotterdam-Rijnmond is voorlopig niet van plan zijn functie neer te leggen. „Als het stormt, hoort een kapitein op de brug te staan.” Burgemeester Ahmed Aboutaleb zei alle conclusies van het COT te onderschrijven en alle aanbevelingen te zullen overnemen. Hij wil niet vooruitlopen op eventuele personele maatregelen. Die volgen op zijn vroegst in januari, aldus Aboutaleb.

Al eerder kondigde hij aan alle bestaande vergunningen voor evenementen in Rotterdam „kritisch tegen het licht te houden”. Verder maakt de politie met ingang van volgend jaar voor elk evenement waar een vergunning voor nodig is, een risicobeoordeling. Bovendien zet Rotterdam het mes in de – volgens het COT overvolle – evenementenkalender. Daarop staan nu zo’n 1.700 feesten, bijeenkomsten en manifestaties.

Raadslid Marco Pastors van Rotterdams grootste oppositiepartij Leefbaar toonde zich opvallend mild. Eerder had hij gedreigd zijn gele kaart voor Aboutaleb om te zetten in een rode. Pastors: „Het is heel wat om een burgemeester na elf maanden weg te sturen. We moeten het rapport nog maar eens goed bestuderen en met de fractie bespreken.”

Commentaar: pagina 7