Ook in Europa blijft AZ niets bespaard

AZ ziet zekere zege tegen Standard Luik in de slotfase opeens vervliegen.

Doelman Sinan Bolat groeit uit tot de kwelgeest van AZ.

Was Louis van Gaal nou zo goed of was Ronald Koeman nou zo slecht? De voetballers van AZ mogen de rest van het seizoen een antwoord proberen te geven op deze vraag. De spelers van Alkmaar Zaanstreek werden gisteravond onder leiding van interim-trainer Martin Haar na een sensationeel doelpunt van Standard-doelman Sinan Bolat uitgeschakeld voor Europees voetbal na de winterpauze. De Belgische kampioen stroomde als de nummer drie van groep H door naar de Europa League. Arsenal en Olympiakos Piraeus plaatsten zich voor de achtste finales van de Champions League.

Van Gaal had een paar jaar geleden nog de droom om met AZ ver te komen in de Champions League. Toen de coach zich na vier seizoenen via de landstitel toegang verschafte tot het hoogste Europese podium, vertrok hij naar Bayern München. Van Gaal zag in dat de mogelijkheden op succes in Beieren groter waren. AZ ging op zoek naar een vervanger en kwam na afwijzingen van Co Adriaanse en Dick Advocaat terecht bij Koeman. Hij had bij zijn vorige clubs Ajax, Benfica, PSV en Valencia ervaring opgedaan in de Champions League.

Het elftal dat Koeman overnam van Van Gaal bleef grotendeels intact. Alleen de middenvelder Demy de Zeeuw vertrok naar Ajax. Bij de clubleiding, de technische staf en de spelersgroep bestond na de loting het idee dat overwinteren in een groep met Arsenal, Olympiakos Piraeus en Standard Luik tot de mogelijkheden zou moeten behoren. AZ speelde weliswaar een paar aardige wedstrijden, maar tegen Olympiakos (uit en thuis) en Standard Luik (thuis) liet het elftal onnodig veel punten liggen. De kampioen van de eredivisie was al na vijf duels uitgeschakeld voor de achtste finales.

Het zal altijd gissen blijven of Van Gaal het dit seizoen bij AZ in internationaal opzicht beter zou hebben gedaan. Van Gaal haalde in vier seizoenen als trainer één keer verdienstelijk de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi, maar wist verder geen opvallend resultaat te boeken. En ook Van Gaal zou dit seizoen te maken hebben gekregen met het vertrek van eigenaar Dirk Scheringa, het faillissement van hoofdsponsor DSB en het plotseling veranderde toekomstperspectief van de club.

Adriaanse, de voorganger van Van Gaal en Koeman als coach van AZ, nam gisteravond als analyticus voor de NOS geen blad voor de mond. Bij een vergelijking tussen Van Gaal en Koeman zouden volgens hem naar twee dingen moeten worden gekeken: de resultaten en het functioneren. „In deze poule moet AZ gewoon tweede worden. Dus dat resultaat is niet goed”, stelde Adriaanse resoluut. „Dan het functioneren van Koeman. Er zijn allerlei incidenten geweest. En spelers als Stijn Schaars, David Mendes da Silva en helemaal doelman Sergio Romero zijn allemaal minder geworden. Dat stel ik objectief vast. Of ik volgend seizoen zelf naar AZ wil? Dat is een optie.”

Schaars liet onlangs weten dat de ploeg na het vertrek van Koeman behoefte heeft aan een strakke hand. De aanvoerder kreeg zijn zin met de aanstelling van Advocaat. De ploeg moest het gisteren in Luik nog één keer doen zonder de leiding van ‘de Kleine Generaal’. De spelers kregen zo een uitgelezen mogelijkheid om zelf te laten zien wat ze waard zijn.

AZ speelde voetballend gezien een wedstrijd waar Van Gaal, Koeman noch Advocaat over te spreken zou zijn. In het volgepakte Stade Sclessin in Luik was de ploeg vooral op zoek naar zichzelf. Standard Luik kreeg de beste mogelijkheden, maar wist mede door enig kunst- en vliegwerk van doelman Romero maar niet te scoren. AZ leek aan één vloeiende aanval vlak voor rust voldoende voor de drie punten. Brett Holman stuurde linksback Sebastien Pocognoli weg die perfect voorzette op inlopende Jermain Lens: 0-1. In de slotminuut sloeg het noodlot toe. De mee naar voren gekomen doelman Bolat deed iets waarop niemand, inclusief Van Gaal en Koeman, een antwoord zou hebben gehad.

    • Koen Greven