'Onze toon is journalistiek'

De Dutch Bloggie Literatuur 2009 ging vorige week naar De papieren man, de blog van Dirk Leyman en Hans Cottyn. „Een blog is een hongerig kind dat je elke dag voert.”

De Papieren Man; Dirk Leyman (met bril) en Hans Cottyn.
De Papieren Man; Dirk Leyman (met bril) en Hans Cottyn. Vooren, Wouter van

‘De papieren man’, de weblog van de Belg Dirk Leyman (1965), won begin deze maand een Dutch Bloggie 2009 in de categorie literatuur. De jury stelde dat Leyman „nooit te lui is om goede links erbij te zetten, waardoor je de site echt als portal kunt gebruiken”.

Leyman is blij met de prijs. „Het is wel koddig om een bloggende Nederlandse schrijver als Arnon Grunberg te kloppen. We hebben een groot Nederlands publiek. Ik gebruik ook veel Nederlandse kranten en weekbladen, zoals NRC Handelsblad, de Volkskrant, de Groene Amsterdammer. En al vrij snel werden we benaderd door de boekensite van NRC Handelsblad, waar we inmiddels vaste medewerker van zijn geworden.”

Op de blog van De papieren man staat een verzameling literair nieuws, in alle soorten en maten. Nieuws van elders op het net wordt herschreven, met links naar de bronnen. ‘Schelpenverzameling van dichter Pablo Neruda te kijk in Madrid’. ‘Manuscripten van Franse schrijver Stendhal online’. ‘Piekende bezoekersaantallen voor nieuwe Amsterdamse bibliotheek.’ Zijn blog kost Leyman anderhalf uur per dag, naast een fulltime baan als journalist bij De Morgen. „Een blog is een hongerig kindje dat je elke dag moet voeren. Maar je moet het soms ook los kunnen laten.”

In september 2006 begon hij met De papieren man als verlengstuk van zijn boekenpassie. „Ik miste een overzicht van literaire berichten, met een mix van serieus en licht nieuws.” Dat betekent dat na een bericht over Herta Müller, die de Nobelprijs won, een berichtje kan staan over een kunstenaar die in zijn bibliotheek kunstwerken maakt van boeken.

Inmiddels heeft de site 36.000 bezoekers per maand. Na een jaar voegde vriend en redacteur Hans Cottyn zich bij De papieren man. „We voelden elkaar meteen aan, we nemen elkaars werk over en geven elkaar feedback. Dat heb je hard nodig. En we hebben allebei een grote liefde voor literatuur.”

In totaal hebben ze nu 3300 berichten geschreven. De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag vroeg al of ze de site mocht archiveren als literaire bron. De lay-out is, anders dan bij veel andere blogs, rustig en strak. Voor een blog heeft Leyman bewust gekozen. „De pagina’s kunnen op een blog zo lang worden als je zelf wilt. Bij een blog kan ik links aanbrengen, ik kan het meteen updaten en ik kan er snel een groot publiek mee bereiken.”

Op de blog wordt bijna nooit gediscussieerd. „Dat willen we ook niet. We gebruiken de blog niet als forum maar vooral als een nieuwssite. Veel bloggers verliezen zich in klaagzang of egotripperij, maar wij willen de toon juist journalistiek en neutraal houden, al schuwen we enig ironie niet.”

Op de blog staat veel internationaal literair nieuws, met een speciale voorkeur voor Franse literatuur. Cottyn en Leyman hebben door hun werk een rijke toegang tot persbureaus en lezen daarbij de buitenlandse kranten. Leyman weet meteen welk nieuws hij wil plaatsen. „Door mijn achtergrondkennis als literatuurwetenschapper en journalist heb ik een soort zintuig, een radar waarmee ik het nieuws kies”.

Zijn werk voor de krant en de blog houdt hij strikt gescheiden. „In een recensie beoordeel ik boeken kritisch, dat doe ik niet op de blog.” Doemdenkerij over het papieren boek ziet hij niet zitten. „Internet en papier bijten elkaar niet, ze vullen elkaar aan. Schrijvers gaan bloggen en bloggers gaan schrijven.”

Met geld van het Vlaams Fonds voor de Letteren, dat al twee jaar lang de blog subsidieert, verhuist de blog eind december naar een eigen webadres – weg van blogspot.com. De papieren man krijgt een eigen logo en nieuwe rubrieken. Leyman hoopt dat de site toegankelijker wordt voor een breed publiek. „We schrijven niet enkel voor boekennerds. Dat zijn wij zelf ook niet. We komen wel eens buiten,” zegt Leyman lachend.

Papierenman.blogspot.com wordt www.depapierenman.nl

    • Monica de Ruiter