Nederland kort

Ontsnapte gevangene opgepakt in België

DEN HAAG. De 43-jarige man die zondagavond ontsnapte uit de koepelgevangenis in Arnhem-Noord, is opgepakt in België. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) gisteravond gezegd. De voortvluchtige werd gisteravond rond zes uur gearresteerd in Luik. Volgens het OM is de aanhouding rustig en zonder geweld verlopen. De arrestant bleek in het bezit van een alarmpistool. De man staat te boek als gewelddadig. Bij zijn vlucht uit de gevangenis bedreigde hij bewaarders met een vuurwapen. Buiten de gevangenis gijzelde hij een automobilist, die hij korte tijd later diens auto afhandig maakte. Onderzocht wordt nog hoe de man in de gevangenis aan het vuurwapen is gekomen. (ANP)

Ajax legt 26 fans stadionverbod op

AMSTERDAM. Ajax heeft gisteren 26 supporters een stadionverbod van negen maanden opgelegd. De fans waren zondag voor aanvang van het uitduel met FC Utrecht betrokken bij ongeregeldheden. Ze keerden zich tegen stewards en veiligheidspersoneel van de Amsterdamse club. Ajax zegt geen enkele vorm van geweld tegen stewards of veiligheidspersoneel te tolereren. De club heeft daarom 26 supporters laten weten dat ze pas volgend seizoen weer een wedstrijd van de club mogen bezoeken. (ANP)

Duizenden varkens gedood bij brand

LEUNEN. Bij een zeer grote uitslaande brand in een stal van een boerderij in Leunen (Limburg) zijn gistermiddag vierduizend varkens om het leven gekomen. De stal waarin de varkens zaten, is volledig verwoest. De brand brak rond half twee door nog onbekende oorzaak uit. Ruim een uur later had de brandweer de vuurzee onder controle. Door de brand ontstond een grote rookzuil die over Venray trok. Inwoners moesten ramen en deuren dichthouden. (ANP)

Nijmeegs kasteel mag niet worden verloot

DEN HAAG. Het is niet toegestaan om een kasteel te verloten. Dat zal het ministerie van Justitie deze week schrijven aan een firma die op internet certificaten aanbiedt à 150 euro waarmee mensen kans maken op Château Neerbosch in Nijmegen met 6.000 vierkante meter grond. Volgens het ministerie is dit in strijd met de Wet op de kansspelen. Kansspelen houden mogen alleen vergunninghouders, zoals de Staatsloterij. (ANP)