Kredietstatus Spanje wederom in gevaar

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft Spanje gisteren gedreigd zijn kredietwaardering voor het land verder te verlagen wanneer de regering niet eerder meer begrotingsdiscipline betracht. Spanje wordt door S&P momenteel nog ingeschaald op het op een na hoogste niveau van AA+, nadat het begin dit jaar uit de exclusieve club van landen werd gestoten met een AAA-waardering.

Volgens S&P verzuimt Spanje „een agressieve fiscale consolidatie” na te streven. De regering van de socialistische premier José Luis Rodríguez Zapatero heeft, vindt het bureau, geen beleid „dat gericht is op verbetering van de groeiperspectieven op de middellange termijn”. De Spaanse regering reageerde dat het de mening van S&P „respecteert”, maar „niet deelt”.

Het Spaanse begrotingstekort zal dit jaar uitkomen op 9,5 procent van het bruto binnenlands product, ruim boven de Europese norm van 3 procent zoals vastgelegd binnen het Stabiliteitspact. Net als veel andere lidstaten met een te hoog tekort, heeft Madrid van Brussel tot 2013 respijt gekregen dit te corrigeren. Volgens S&P zou Spanje echter al binnen twee jaar, in 2011, zijn financiën op orde moeten hebben.

De reprimande van S&P gaf gisteren voeding aan de groeiende internationale ongerustheid over de staatsfinanciën in andere Zuid-Europese landen. Hoewel Spanje nog enkele niveaus hoger wordt ingeschaald dan Griekenland (A-), Portugal en Italië (beide A+), verlaagde S&P zijn toekomstperspectief voor de Spaanse economie gisteren wel van „stabiel” naar „negatief”. Binnen de eurozone deelt Spanje die kwalificatie alleen met Portugal en Ierland.

S&P is pessimistisch over de kansen op snel economisch herstel, zowel vanwege de werkloosheid van bijna 20 procent als door de hoge particuliere schuldenlast.