kortkolom buitenland

Deelregering Perm stapt op na brand en beschuldiging Poetin

Moskou. Het voltallige bestuur van de Russische provincie Perm heeft gisteren zijn ontslag ingediend als gevolg van de brand in een discotheek afgelopen vrijdag. Bij die brand kwamen volgens de laatste telling 124 mensen om. De gouverneur van Perm blijft aan. De Russische regering heeft een onderzoek ingesteld naar de brand. Premier Poetin heeft de plaatselijke autoriteiten beschuldigd van corruptie en nalatigheid en maatregelen aangekondigd. (AFP)

Junta van Birma praat met dissident Suu Kyi

Rangoon. De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft gisteren een minister van de junta ontmoet. Suu Kyi, wier huisarrest in augustus met anderhalf jaar is verlengd, heeft vorige maand in een brief een gesprek aangevraagd met juntaleider Than Shwe en gezegd te willen samenwerken in het landsbelang. Tegelijk met de onaangekondigde ontmoeting met minister Aung Kyi verscheen de eerste openbare reactie van de junta. Volgens de staatskrant zijn Suu Kyi’s brieven bedoeld om „de regering de schuld van alles te geven”. (AFP, Reuters)

Merendeel Serviërs: Mladic niet uitleveren

Belgrado. Meer dan 60 procent van de Serviërs is tegen de uitlevering van de voor oorlogsmisdaden gezochte Ratko Mladic aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Dat blijkt uit een enquête onder 1.400 Serviërs, uitgevoerd in opdracht van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De voortvluchtige Mladic, generaal van het Servische leger tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995), wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan de belegering van Sarajevo en de moord op duizenden moslims in Srebrenica. 64 procent van de Serviërs meent dat hij niet moet worden uitgeleverd. 56 procent gelooft dat hij ten onrechte wordt beschuldigd. 72 procent denkt dat het Joegoslavië-tribunaal bevooroordeeld is ten nadele van Serviërs en meent dat de processen niet bijdragen tot verzoening in de regio. 62 procent vindt het ook onterecht dat Radovan Karadzic, de politiek leider van de Bosnische Serviërs tijdens de oorlog, vorig jaar is uitgeleverd. (VIP)

‘Straffeloosheid’ in de Arabische regio

Kairo. Arabische regeringen laten zich niets gelegen liggen aan de rechten van de mens en maken zich schuldig aan foltering, buitengerechtelijke executies en onderdrukking van protest. Dat heeft het Kairo Instituut voor Mensenrechten Studies gemeld in een rapport dat dinsdag is verschenen. De Amerikaanse president Obama wordt in het rapport verweten dat hij geen duidelijke positie inneemt ten aanzien van de mensenrechten. (AP)

Lees het rapport van de OVSE via nrc.nl/buitenland

Boete voor de Duitse liberale partij FDP

Berlijn. De Duitse regeringspartij FDP moet een boete van 3,5 miljoen euro betalen. Dat heeft een Duitse bestuursrechter in beroep beslist. De liberale partij krijgt de boete omdat oud-minister Jürgen Mölleman als voorzitter van een regionale afdeling jarenlang geld had doorgesluisd naar de landelijke partijkas. (AFP)