Kort nieuws Sport

EK kortebaan: Inge Dekker maakt indruk op 100 vrij

ISTANBUL, 10 dec. - Inge Dekker heeft bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Istanbul indruk gemaakt op de 100 meter vrije slag. De 25-jarige zwemster was vandaag de snelste in de series. Ze klokte 51,85 seconden. Met die tijd verbeterde ze het kampioenschapsrecord en bleef ze een fractie verwijderd van de Europese recordtijd van Marleen Veldhuis (51,74). De Nederlandse zwemsters heersten op het koningsnummer, want Ranomi Kromowidjojo zwom de tweede tijd in 52,41. Femke Heemskerk noteerde de derde tijd (52,68), maar plaatste zich niet voor de halve finales. Ze was de dupe van de regel dat maar twee zwemsters per land door mogen. Dekker, Kromowidjo en Heemskerk vormden met Veldhuis het kwartet dat in Peking goud veroverde op de 4x100 meter vrij. Robin van Aggele scherpte zijn Nederlands record op de 100 meter schoolslag aan. Hij tikte aan na 57,86 seconden. Zijn vorige record van 58,03 dateerde van een jaar geleden bij de EK in Rijeka. Van Aggele ging als achtste door naar de halve finales. Het EK kortebaan is het laatste evenement waar snelle zwempakken van polyurethaan zijn toegestaan. Vanaf 1 januari zijn zwemmers weer verplicht badkleding van gewoon textiel te dragen. Nieuw in Istanbul is dat de zwemmers in tien banen strijd leveren, hetgeen per onderdeel twintig halvefinalisten en tien finalisten oplevert. (ANP)

Armstrong wil nog twee jaar fietsen

Milaan, 10 dec. - De Amerikaanse wielrenner Lance Armstrong, zevenvoudig winnaar van de Tour de France, wil nog twee jaar op het hoogste niveau actief blijven. Hij liet vandaag in een vraaggesprek met de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport vanuit zijn trainingskamp in Arizona weten dat hij er alles aan zal doen om de Ronde van Frankrijk voor de achtste keer te winnen. Na de Tour van 2011 stopt hij echt, aldus de man die na de Tour van 2005 beloofde niet terug te keren in de wielersport. In januari van dit jaar beleefde hij in Australië zijn (onbezoldigde) rentree als profwielrenner, in dienst van Astana. In de Tour van 2009 werd hij derde. Inmiddels heeft de 38-jarige Armstrong zijn eigen team, RadioShack, geleid door zijn Belgische vriend Johan Bruyneel. (Reuters)

Brit Wiggins naar wielerploeg Sky

LONDEN, 10 dec. - De nieuwe Britse wielerploeg Team Sky heeft Bradley Wiggins gecontracteerd. De drievoudig olympisch kampioen baanrennen, die dit jaar verraste met de vierde plaats in de Ronde van Frankrijk, tekende voor vier jaar. Dat maakte teambaas Dave Brailsford vandaag bekend. De 29-jarige Wiggins komt over van Garmin. Team Sky legde eerder al het Noorse talent Edvald Boasson Hagen en de Spanjaard Juan Antonio Flecha vast. Steven de Jongh wordt een van de ploegleiders. (ANP)

Waterpolosters gelijk tegen VS

NEWPORT BEACH, 10 dec. - De Nederlandse waterpolosters hebben gisteren in het Amerikaanse Newport Beach hun eerste wedstrijd om de Holiday Cup met 6-6 gelijkgespeeld tegen wereldkampioen Verenigde Staten. Nienke Vermeer was topscorer met drie doelpunten. Het Nederlands team, dat in 2008 de olympische titel veroverde, zou vandaag tegen Australië uitkomen. In het toernooi om de Holiday Cup spelen zes topploegen tegen elkaar. (ANP)

Van der Duim door op Tennis Masters

ROTTERDAM, 10 dec. - Antal van der Duim is gisteren doorgedrongen tot de tweede ronde van de Tennis Masters in Rotterdam. De Fries versloeg in de eerste ronde routinier Marcus Hilpert. Het werd 6-2 en 6-4 in het voordeel van Van der Duim. Van der Duim, die een wildcard kreeg voor het toernooi, neemt het in de kwartfinale op tegen de als eerste geplaatste Thiemo de Bakker.

Enke-stichting

FRANKFURT, 10 dec. - De Duitse voetbalbond (DFB), de Bundesliga en Hannover 96 hebben besloten de Robert Enke-stichting op te richten, vernoemd naar de doelman die zich onlangs van het leven beroofde. Doelstelling is initiatieven te ontplooien op het gebied van depressiviteit, onder meer in de sport. (ANP)