Kort nieuws Economie

Boete OPTA voor spam via Hyves

Den Haag, 10 dec. - De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (Opta) heeft een man een boete van 12.000 euro opgelegd voor het versturen van spam via het sociaal netwerk Hyves. Hij maakte daarin reclame voor zijn website waar, deels tegen betaling, een maffiaspel gespeeld kan worden. De man stuurde ruim 3 miljoen ongevraagde ‘krabbels’ vanuit automatisch aangemaakte Hyvesprofielen. Het verzenden van spam met commerciële doelen is verboden tenzij de ontvanger toestemming heeft gegeven. Het is voor het eerst dat de Opta een boete oplegt wegens het versturen van ongewenste berichten via een sociaal netwerk als Hyves. (ANP)

Deze week volgt besluit over Saab

Stockholm, 10 dec. - Het Amerikaanse autoconcern General Motors moet deze week een beslissing nemen over de verkoop van de noodlijdende Zweedse dochter Saab. Dat heeft de Zweedse staatssecretaris van Economische Zaken Jöran Hägglund vandaag gezegd tegenover dagblad Svenska Dagbladet. GM liet begin deze maand weten tot eind december biedingen op Saab in overweging te nemen. „Ze moeten deze week minstens een geïnteresseerde partij hebben gekozen, anders zal het moeilijk worden tot overeenkomst te komen”, stelt Hägglund. (ANP)

Winst moeder van Zara-winkels daalt

Madrid, 10 dec. - De winst van de Spaanse kledingketen Inditex is in de eerste negen maanden van dit jaar met 1,4 procent gedaald tot 831 miljoen euro. Dat heeft het moederbedrijf van onder meer Zara-winkels vandaag bekendgemaakt. Het concern is actief in 73 landen. In het derde kwartaal opende het bedrijf 266 winkels, waarmee het totaal op 4.530 komt. (ANP)