Kort nieuws Economie

Consument kan financieel risico slecht inschatten

Amsterdam, 10 dec. - Consumenten zijn wereldwijd nauwelijks in staat financiële risico’s juist in te schatten, maar Nederlandse consumenten onderscheiden zich op dat vlak nog in positieve zin. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek, waarvan TNS NIPO het Nederlandse deel voor zijn rekening nam. Onderzoek in dertien landen wijst uit dat slechts 13 procent van de consumenten een juiste inschatting maakt bij een eenvoudige investering, de handel in aandelen, of deelnemen aan een loterij. Nederlandse consumenten gooien op dit vlak de hoogste ogen, van hen is 21 procent goed op de hoogte van de risico’s. (ANP)

Bulgarije wil euro over drie jaar

Bonn, 10 dec. - De nieuwe Bulgaarse premier Bojko Borisov streeft ernaar dat zijn land over 2,5 à drie jaar de euro invoert. Hij wil daarvoor hulp van de andere EU-landen, zo zei hij vandaag bij een partijcongres van de Europese christen-democratische partij EVP in Bonn. De vorige premier streefde nog naar invoering in 2011, maar dat blijkt nu onhaalbaar. Bulgarije, waar de ruim 7 miljoen inwoners nu met de lev betalen, trad in 2007 toe tot de Europese Unie. (ANP)

Meer interesse voor hotels in Dubai

Amsterdam, 10 dec. - Een vakantie in Dubai is door de almaar dalende prijzen steeds aantrekkelijker. Hotelkamers in het emiraat zijn een stuk goedkoper sinds het land in een schuldencrisis is gekomen. Sinds de aangekondigde sanering van investeringsmaatschappij Dubai World op 1 december de financiële crisis in het emiraat inleidde, nam het aantal zoekopdrachten van Nederlanders naar hotels in Dubai met 90 procent toe. Dat blijkt uit cijfers van boekingssite Hotels.com. In de eerste helft van dit jaar was de gemiddelde prijs voor een vijfsterren hotelkamer in de stad nog 208 euro per nacht. In januari zal dit 159 euro zijn, een prijsdaling van 24 procent. (ANP)

Ook AH stopt met verkoop van paling

Amsterdam, 10 dec. - Vanaf medio 2010 wordt er geen paling meer verkocht bij supermarktketen Albert Heijn. In navolging van enkele andere supermarkten staakt het concern de verkoop van de vissoort, omdat paling een ernstig bedreigde diersoort is. Dat heeft de supermarktketen vandaag bekendgemaakt. Eerder haalden Jumbo, Dirk, Bas, Digros en Jan Linders paling al uit de schappen. Sinds 2007 staat de vissoort op de zogenoemde Rode Lijst van bedreigde diersoorten. (ANP)