Kort nieuws Buitenland

Pakistan arresteert vijf Amerikanen bij moslimextremisten

Islamabad, 10 dec. - In Sargodha, een stad in het oosten van Pakistan, zijn vijf jongemannen met de Amerikaanse nationaliteit gearresteerd die verbleven in een huis dat is gebruikt door de militante organisatie Jaish-e-Mohammad. Hun ouders hebben de Amerikaanse federale recherche FBI om hulp gevraagd nadat ze een afscheidsboodschap van de mannen – tussen 19 en 25 jaar – hadden gevonden waarin werd opgeroepen tot de verdediging van moslims. De Pakistaanse politie zegt informatie aan agenten van de FBI verstrekt te hebben. Volgens de politie waren de vijf naar Pakistan gekomen om jihad te voeren. (AP, Reuters)

Koning Jordanië benoemt premier

Amman, 10 dec. - De Jordaanse koning Abdullah II heeft gisteren een vertrouweling, Samir Rifai, als premier aangewezen. Rifai kreeg opdracht om belangrijke economische hervormingen door te voeren en niet later dan volgend najaar verkiezingen te houden. De Jordaanse koning ontbond vorige maand het parlement halverwege zijn termijn van vier jaar. Gisteren bood het kabinet van premier Nader al-Dahabi zijn ontslag aan. Het parlement verzette zich tegen de economische hervormingen die de koning doorgevoerd wil hebben. (AP)

Venezuela: criticus Chávez arresteren

Caracas, 10 dec. - Een Venezolaanse rechtbank heeft gisteren een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een voormalige bondgenoot van president Hugo Chávez. Volgens de rechtbank heeft Ramon Martinez, een ex-gouverneur die in 2007 brak met Chávez en daarna een fel criticus van hem werd, gesjoemeld bij een bouwproject. Aanklagers in Venezuela hebben de afgelopen maanden aanklachten ingediend tegen meerdere tegenstanders van Chávez, waaronder een oppositieleider, wegens corruptie. Volgens critici van het bewind wil Chávez tegenstanders uit de weg ruimen. (AP)

Indiase rechter wil legale prostitutie

Door onze correspondent

New Delhi, 10 dec. - Het Hooggerechtshof in India pleit voor legalisering van prostitutie in het land. Dat heeft het Hof gisteren bekendgemaakt. Door prostitutie niet langer strafbaar te stellen, zou er beter toezicht worden gehouden op vrouwen- en kinderhandel en zou er betere sociale en medische zorg worden gegeven. Twee rechters van het Hof hebben dat gezegd in een zaak die aanhangig was gemaakt door organisaties die opkomen voor kinderrechten. Volgens de rechters is gebleken dat het onmogelijk is uitwassen te voorkomen door prostitutie te verbieden.

Extra geld voor nederzettingen

Jeruzalem, 10 dec. - De Israëlische regering is van plan 19 miljoen euro vrij te maken voor extra kredieten voor nederzettingen in de bezette Westelijke Jordaanoever, zo heeft een woordvoerder van premier Netanyahu vandaag bekendgemaakt. De bekendmaking volgt op een demonstratie van 10.000 boze kolonisten die gisteren bij de residentie van de premier in Jeruzalem protesteerden tegen de bevriezing van een deel van de bouw in nederzettingen gedurende tien maanden. Volgens de woordvoerder heeft het besluit niets met de protesten te maken. (AFP)

Gouverneur VS niet weg na overspel

Columbia, 10 dec. - De Republikeinse gouverneur Mark Sanford, die in juni in opspraak raakte omdat hij een buitenechtelijke relatie had met een vrouw in Argentinië, hoeft niet af te treden. Dat heeft een onderzoekscommissie in South Carolina gisteren bepaald. Een aantal politici in de Amerikaanse staat hadden zijn aftreden geëist omdat de gouverneur op kosten van de belastingbetaler naar zijn maîtresse zou zijn gevlogen, maar de commissie achtte ambtsmisbruik niet bewezen. De commissie gaf Sanford wel een officiële reprimande. Volgens haar heeft de gouverneur zichzelf en de staat te „schande” gemaakt. (AP)

N-Korea accepteert medicijnen Seoul

SEOUL, 10 dec. - Noord-Korea accepteert medicijnen uit Zuid-Korea om een uitbraak van Mexicaanse griep te bestrijden, zo heeft het regime vandaag bekendgemaakt. Noord-Korea heeft voor het eerst toegegeven dat zich in het land de Mexicaans griep voordoet. Het ministerie van Volksgezondheid heeft negen gevallen bevestigd in de stad Sinuiju bij de grens met China. (AP)