Kort nieuws Binnenland

Rechter: kosten vliegreizen Oranjes moeten openbaar

Den Haag, 10 dec. - Het ministerie van Verkeer en Waterstaat moet meer inzicht geven in de kosten die het Koninklijk Huis maakt voor vliegreizen. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam in een zaak die door RTL Nieuws was aangespannen. Het gaat om extra informatie over het gebruik van het regeringstoestel en de inhuur van commerciële vluchten. Ook moeten in eerder wel verstrekte stukken weggelakte gedeelten zichtbaar gemaakt worden. Eerdere onthullingen over de vliegkosten zorgden al voor ophef in de Tweede Kamer, waarna het kabinet besloot de privéreizen van een aantal leden van het Koninklijk Huis aan banden te leggen. (ANP)

Akkoord over politie op Antillen

Door onze correspondent

Willemstad, 10 dec. - Tijdens een politiek topoverleg op het Antilliaanse eiland Sint-Maarten is afgesproken dat de nieuwe korpsen van Curaçao, Sint-Maarten en het korps voor Bonaire, Saba en Sint-Eustatius aparte eenheden krijgen voor samenwerking bij het bestrijden van georganiseerde- en grensoverschrijdende criminaliteit. De organisatie van het politiekorps is een heikel punt in de onderhandelingen over de opheffing van het Antilliaanse staatsverband, per medio oktober 2010. Voor Nederland was behalve staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijksrelaties, CDA) ook minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) aanwezig op Sint-Maarten.

Zaak-Lucia de B. opnieuw in maart

Arnhem, 10 dec. - De nieuwe rechtszaak tegen de Haagse verpleegkundige Lucia de B. komt op 17 maart voor het gerechtshof in Arnhem. Het hof, het Openbaar Ministerie en de advocaten van de tot levenslang veroordeelde De B. zijn het daar gisteren tijdens een regiezitting in Arnhem over eens geworden. Lucia de B. zou in diverse Haagse ziekenhuizen kleine, ernstig zieke kinderen en bejaarden hebben gedood door hun overdoses medicijnen te geven. De Hoge Raad bepaalde in januari 2008 dat de zaak tegen de Haagse herzien moest worden, nadat uit nader onderzoek was gebleken dat er van (poging tot) moord mogelijk geen sprake is. (ANP)

Dijksma tornt niet aan kinderopvang

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 10 dec. - Staatssecretaris Dijksma (Onderwijs en kinderopvang, PvdA) wil niets veranderen aan de nieuwe Wet kinderopvang die op 1 januari ingaat. Dit bleek vanochtend tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer, op verzoek van de oppositie. Het gebruik van een gastouder, die kinderen opvangt, wordt duurder en misbruik van de fiscale regeling zou worden voorkomen doordat gastouders en hun bemiddelaars aan strenge eisen moeten voldoen. VVD, SP en GroenLinks voorspellen „chaos”: eenderde van de klanten van gastouders zal door de hogere kosten stoppen met werken om hun kinderen op te kunnen vangen. De helft van de gastouders zal stoppen, zeggen zij, omdat de eisen te streng worden.

Kamer kiest Rutte als beste politicus

Den Haag, 10 dec. - Mark Rutte (VVD) is door zijn collega’s in de Tweede Kamer gekozen tot Politicus van het Jaar. Rita Verdonk (Trots op Nederland) is volgens de parlementariërs het slechtste Kamerlid van 2009, gevolgd door Geert Wilders (PVV). Dat heeft de organisator van de verkiezing, actualiteitenrubriek EenVandaag, vandaag laten weten. Rutte wordt in de lijst gevolgd door premier Balkenende (CDA) en minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie, PvdA). (ANP)