Knock-out

Zonder mezelf neer te willen zetten als een culturele snob moet ik toegeven dat ik graag een stukje poëzie of filosofie lees. Maar weet je wat ook vet is? Kickboksen. Een lekker ouderwets robbertje knokken.

Ik ben niet de enige die dat vindt. Kickboksen is razend populair in Nederland. Afgelopen weekeinde sleepte Rotterdammer Sem Schilt in Japan voor de vierde keer de K-1 wereldtitel binnen. K1 staat bekend als het ultieme vechtsporttoernooi op de wereld. Dit was de veertiende Hollandse wereldtitel in 17 jaar K1. Vijf van de acht finalisten waren Nederlands.

Veel jongeren doen aan kickboksen. Dit tot groot ongenoegen van menig wantrouwige burger die ‘zijn belastingcenten’ ziet opgaan aan het trainen van meedogenloze vechtmachines die ‘onze’ straten onveilig maken’. Er zijn zelfs Kamervragen gesteld. Het is de vraag of deze critici gelijk hebben.

In de eerste plaats klopt de link van kickboksen met de straatcultuur niet helemaal. Ik ken advocaten, economen en zelfs corpsballen die aan kickboksen doen. Zelfs bij mij, een poëzie-lievende pacifistische jongeman van de metroseksuele generatie, appelleert een kickbokswedstrijd aan een soort mannelijke gladiatorendrift.

Daar moet ik wel bij zeggen dat ik een passieve liefhebber ben. Een aantal jaar geleden volgde ik wat lessen en werd de derde les bijna K.O. geslagen door een potige Groninger. Dat lag natuurlijk niet aan mijn vechtcapaciteiten, maar aan de enorme kater die ik had van de avond ervoor. Toch ben ik toen maar gestopt en een cursus scenario schrijven gaan volgen. Ten tweede is het zo dat, voor zover je kickboksen wel aan een soort van straatcultuur kunt linken, je evengoed zou kunnen stellen dat het de straten veilig houdt.

Waarom dit zo is, valt te herleiden tot de militaire strategie van Mutual Assured Destruction. Dezelfde strategie die ons tijdens de Koude Oorlog heeft behoed voor daadwerkelijke oorlog. Die houdt in dat wat je je tegenstander ook aan doet, hij altijd in staat is om je te vernietigen.

Die logica geldt op straat ook. Het kan best zijn dat je een beetje kan vechten, maar het zou evengoed kunnen zijn dat die ander (of z’n broer) alsnog een dodelijke rechtse in petto heeft. Iedereen kickbokst immers tegenwoordig. Dus je denkt wel twee keer na voor je ruzie zoekt. Voor je het weet heb je een Groningse Bruce Lee tegenover je en eindig je op een cursus scenario schrijven.

Student Kimon (26) is alvast begonnen met zijn carrière en schrijft graag over de wonderbaarlijke tijden waarin hij leeft.

    • Kimon Moerbeek