Jongerentijdschrift Mister Motley stopt

Mister Motley, het kunsttijdschrift voor jongeren, houdt op te bestaan. Dat heeft hoofdredacteur Hanne Hagenaars gisteravond bekendgemaakt. Het huidige decembernummer, toepasselijk ‘Stuk’ geheten, is de laatste aflevering.

Mister Motley werd zes jaar geleden opgericht op initiatief van de Stichting Kunst en Openbare Ruimte. Na een opstartsubsidie van vier jaar nam de Mondriaan Stichting tijdelijk de subsidie over. Vorig jaar werd de aanvraag doorgeschoven naar het nieuwe Fonds voor Cultuurparticipatie.

Nu blijkt dat het Fonds voor Cultuurparticipatie de subsidie aan Mister Motley, in totaal 100.000 euro per jaar, niet wil voortzetten. De officiële afwijzing van de aanvraag krijgt het tijdschrift pas eind december, maar volgens Hagenaars heeft het bestuur van Mister Motley informeel te horen gekregen dat er minder dan 10 procent kans is op voortzetting van de subsidie. „Omdat het financiële risico te groot is, ben ik genoodzaakt de stekker eruit te trekken.”

Volgens Hagenaars begon het tijdschrift net lekker te draaien. „De advertentie-inkomsten stijgen, we hebben nu meer dan 4.500 abonnees, waaronder ook veel scholen.”

Directeur van het fonds Jan Jaap Knol wil geen commentaar leveren op de aanvraag, „omdat die nog in behandeling is”, maar zegt wel dat Mister Motley laat was met de aanvraag. „En je kunt je afvragen of de inhoud van het tijdschrift wel aansluit bij het doel van ons fonds.”