Grieken zijn rellende studenten beu

De Griekse politie heeft de afgelopen dagen 806 arrestaties verricht tijdens de gewelddadige studentenprotesten. 202 personen worden aangeklaagd, onder wie de kinderen van de vicevoorzitter van het parlement. De harde aanpak, verordonneerd door de nieuwe minister voor Burgerbescherming Michalis Chryssochoidis, staat in schril contrast met de vaak wat lakse aanpak uit het verleden. „Wij laten Athene niet aan de vandalen over”, verklaarde Chryssochoidis op een persconferentie.

En nu staat ook nog het laatste Griekse taboe ter discussie: afschaffen van het universiteitsasiel. Agenten mogen de campus niet op, zodat anarchisten er zich makkelijk kunnen verschuilen. Het asiel is een erfenis uit 1973, toen studenten van de Polytechnische universiteit aan de wieg stonden van de omverwerping van het kolonelsregime.

Veel Grieken vinden al langer dat relschoppers zich ten onrechte beroepen op het universiteitsasiel. Pogingen om de wet te wijzigen mislukten keer op keer. Maar nu maakte de rector van de universiteit van Athene ook nog eens bekend dat jaarlijks 12 procent van zijn budget gaat naar het herstellen van schade die door radicaal-linkse studenten is aangericht. Chryssochoidis ontkent dat hij het asiel ter discussie stelt, maar wil wel misdaden op campussen aanpakken. Studenten hebben alvast gereageerd met een bezetting van universiteiten.