Generaal: risico op marteling Afghanen bekend

Sommige Canadese militairen waren wel degelijk op de hoogte dat Afghaanse gevangenen die zij overdroegen aan de Afghaanse autoriteiten gemarteld konden worden. Dat heeft de Canadese legerleider generaal Walt Natynczyk gisteren gezegd. De Canadese regering en hoge officieren hadden tot nu toe volgehouden dat er geen bewijzen waren voor de beschuldigingen door oud-medewerker van de Canadese inlichtingendienst Richard Colvin.

Colvin heeft de afgelopen weken gezegd dat bij de Canadezen, die namens de NAVO het commando voeren over de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar, bekend was dat gevangenen zouden worden gemarteld als zij werden overgedragen aan Afghaanse gevangenisbeheerders. Volgens hem hebben topmilitairen en de regering zijn waarschuwingen daarover genegeerd.

Natynczyk zei gisteren dat hij onlangs veldnotities heeft ontvangen die erop wijzen dat militairen wisten wat er met gedetineerden kon gebeuren. Een officier noteerde volgens hem in juni 2006, na de arrestatie van een Afghaan: „Toen fotografeerden we het individu voordat we hem overdroegen om er zeker van te zijn dat als de Afghaanse Nationale Politie hem zou aanvallen, zoals in het verleden gebeurd is, we een visuele opname van zijn conditie zouden hebben.”

De legerleider kondigde aan grondig te laten onderzoeken waarom deze informatie pas nu bekend is geworden.

Minister van Defensie Peter McKay heeft zich in de kwestie altijd fel verdedigd. „We zijn nooit medeplichtig geweest aan marteling of enige schending van het internationaal recht door bewust toe te laten dat gedetineerden werden blootgesteld aan mishandeling”, zei hij tegen het parlement.

Het geweld in Afghanistan en de onrust binnen de regering-Karzai zal op de korte termijn toenemen. Dat heeft de Amerikaanse generaal Petraeus gisteren tegen senatoren in Washington gezegd. Petraeus is commandant van de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten, Afghanistan en Pakistan. Volgens hem kan een oordeel over het succes van de nieuwe strategie van president Obama pas in december volgend jaar geveld worden. (AP, Reuters, AFP)