Geen winnares 100 m bij Spelen van Sydney (2000)

Negen jaar na de Olympische Spelen van Sydney (2000) moeten de geschiedenisboeken worden herschreven: de 100 meter bij de vrouwen kent geen winnares.

Dat is het gevolg van een herverdeling van de medailles die het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gisteren bekendmaakte. Het gaat om de vijf medailles die de Amerikaanse atlete Marion Jones wegens dopinggebruik waren ontnomen. Sprintster Jones verloor twee jaar geleden, nadat ze dopinggebruik had toegegeven, de medailles die ze in Sydney had behaald, waaronder goud op de 100, 200 en 4 x 400 meter.

Het goud op de 100 meter ging echter niet naar de nummer twee van Sydney, de Griekse atlete Katerina Thanou, omdat die vier jaar later het middelpunt vormde van een ander dopingschandaal, tijdens de Spelen van Athene (2004). Zij bleek tot drie keer toe onvindbaar voor de dopingcontroleurs en bracht daardoor de olympische beweging ernstig in diskrediet, oordeelde het IOC.

De beslissing van het IOC tegen Thanou betekent dat de gouden medaille die hoort bij het koninginnenummer van Sydney helemaal niet wordt uitgereikt. „Volgens mij is dat voor het eerst”, zei IOC-woordvoerder Mark Adams gisteren. „Het IOC is van mening dat er goede morele en juridische gronden voor zijn”, aldus Adams. „Wij zijn niet verplicht medailles uit te reiken. In dit geval ondernemen we geen actie. We hebben besloten haar [Thanou] niet de eer te geven die zij niet verdient.”

Thanou werd kort voor ‘Athene’ samen met haar collegasprinter Kostas Kenteris tevergeefs gezocht door dopingcontroleurs. De twee wendden zelfs een motorongeluk en opname in een ziekenhuis voor als reden voor hun verdwijning.

Thanou mag het zilver van de 100 meter Sydney houden, maar krijgt gezelschap van de Jamaicaanse Tanya Lawrence, die door het wegvallen van Jones opschoof van brons naar zilver. Sprintlegende Merlene Ottey, destijds ook lopend voor Jamaica, schoof op naar de derde plaats en kreeg alsnog brons. (Reuters, AP)