FD Mediagroep mist deadline veiling NRC

FD Mediagroep, eigenaar van Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio, heeft voor het afgesproken tijdstip geen bod uitgebracht op NRC Media, de uitgever van deze krant. De deadline van de gecontroleerde veiling die eigenaar de Persgroep voor de verkoop van de NRC-divisie heeft georganiseerd, verliep gisteravond.

Twee andere partijen die in de uitgever van NRC Handelsblad en nrc.next geïnteresseerd zijn hebben gisteren wel een bod uitgebracht: de combinatie van televisiezender Het Gesprek van onder andere Derk Sauer en investeringsmaatschappij Egeria, en de combinatie Veronica Holding en het Belgische mediaconcern Corelio.

Volgens bronnen rondom de veiling heeft FD Mediagroep al enige tijd geleden aan de begeleidende bank NIBC laten weten de deadline niet te zullen halen.

Het is niet duidelijk wat de consequentie is van het missen van de deadline. De verkopende partij, De Persgroep Nederland (voorheen PCM Uitgevers), kan zich formeel opstellen en een later bod van FD Mediagroep niet accepteren. Dat besluit zal mede afhangen van de hoogte van de biedingen door Veronica/Corelio en Het Gesprek/Egeria. De Persgroep hoopt bij elkaar een bedrag van 120 miljoen euro op te halen met de verkoop van NRC Media en de boekendivisie, die ook geveild wordt.

De biedingen bestaan niet alleen uit een geldbedrag maar ook uit afspraken over onder meer druk, distributie en advertentieverkoop van NRC Handelsblad en nrc.next. De Persgroep Nederland gaat ervan uit dat de nieuwe eigenaar van NRC Media die zaken nog enige tijd blijft inkopen bij de huidige eigenaar.

Bert Groenewegen, operationeel directeur van de Persgroep Nederland, rekent erop dat de drukpersen in Amsterdam en Den Haag voor langere tijd de NRC-titels kunnen blijven drukken. Voor de advertentieverkoop rekent hij op een overgangsperiode van zes tot twaalf maanden. Dat zei Groenewegen maandag tijdens een personeelsbijeenkomst over de reorganisatie bij de uitgeverij. Die kost 130 arbeidsplaatsen. De Persgroep sluit verdere ontslagen niet uit als NRC Handelsblad en nrc.next hun productie elders onderbrengen. De verspreiding van de krant wordt op termijn waarschijnlijk ondergebracht bij een gezamenlijk distributiebedrijf van de grote dagbladuitgevers in Nederland en postbedrijf TNT.

Lees 9 vragen en antwoorden over de verkoop van NRC Media op nrc.nl/pcm

    • Jan Benjamin
    • Philip de Witt Wijnen