Eerste IVF-baby geboren zonder hormoonkuur

Gisteravond is de eerste Nederlandse baby geboren die verwekt werd met behulp van een nieuwe vruchtbaarheidsbehandeling: in vitro maturatie (IVM). Deze techniek lijkt op IVF, maar dan zónder de gebruikelijke, loodzware en soms gevaarlijke hormoonkuur. Vanaf vandaag kunnen in het kader van onderzoek ook andere koppels IVM krijgen, in ziekenhuizen in Den Bosch, Tilburg en Zwolle.

Baby Nienke werd spontaan geboren met 39 weken, is gezond en volgens haar moeder „een flinke dame van 4.080 gram”.

Bij reguliere IVF moet een vrouw zichzelf twaalf dagen injecteren met een hoge dosis hormonen, om haar eicellen te laten rijpen. „Veel vrouwen krijgen er buikpijn en stemmingswisselingen van”, aldus Jan-Peter de Bruin, gynaecoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. „Bij 2 procent rijpen te veel eicellen, wat leidt tot het ovarieel hyperstimulatiesyndroom (OHSS), een ernstige ziekte.” Zo ook bij de moeder van Nienke: „Ik moest opgenomen worden en ging nadenken of ik wel kinderen wilde. Toen bood dokter De Bruin ons IVM aan. Na twee keer was ik zwanger en verliep alles volgens het boekje.”

Bij IVM zijn geen of weinig hormonen nodig, omdat de eicellen onrijp uit de eierstokken worden gehaald en in het laboratorium tot ontwikkeling worden gebracht. In Canada, Zuid-Korea, Denemarken, Finland en Italië wordt IVM al een jaar of vijf aangeboden naast de reguliere IVF. Wereldwijd werden 1.100 IVM-kinderen geboren. Het ziekenhuis in Den Bosch deed een pilot-experiment met 20 IVM-behandelingen, waaruit nu Nienke geboren werd.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de Vereniging voor Klinische Embryologie (KLEM) is de kans op een levend geboren kind bij IVM na één behandeling wel kleiner dan bij IVF: 15 procent tegenover 20 procent. Ook is de ontwikkeling van de kinderen niet langer dan twee jaar gevolgd.”

Vandaag gaf de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek toestemming om IVM uit te voeren in het kader van onderzoek. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg en de Isala Klinieken in Zwolle beginnen in februari  met een onderzoek, uitsluitend met vrouwen met een verhoogde kans op OHSS.

    • Berber Rouwé