Een moeder, een dochter en een heleboel deodorant

scene uit de film Fresh Air (2006) Oorspronkelijke titel: Friss Levego FOTO: Amstel Film Amstel Film

Fresh Air (Friss levegö). Regie: Agnes Kocsis. Met: Izabella Hegyi, Julia Nyako, Anita Turoczi. In: Filmmuseum, Amsterdam; Lux, Nijmegen. ***

Ogenschijnlijk hebben moeder en dochter niet meer gemeen dan het eens per week gezamenlijk kijken naar de maffiaserie La Piovra (De Octopus). Dan zijn ze voor eventjes gelijkwaardig: twee bakvissen die wachten op de knappe hoofdrolspeler, van wie dochter Angela een poster op haar slaapkamermuur heeft geplakt.

Angela droomt ervan om modeontwerper te worden. Moeder werkt als toiletjuffrouw. Als ze thuis komt, gaat ze lang in bad en spuit ze minutenlang deodorant onder haar oksels. Dochter zet pesterig de ramen open en vlucht dan weer haar kamer in. Net als Angela heeft Viola een droom: een nieuwe man. Ze bezoekt dansclubs, streept talloze advertenties aan en heeft vergeefse dates.

De debuutfilm van de Hongaarse regisseur Agnes Kocsis doet in zijn treurigheid sterk denken aan het werk van de door Kocsis bewonderde Finse cineast Aki Kaurismäki. De precieze vormgeving en beeldcomposities, de minimale psychologie, de kleurcoderingen (moeder in het rood, dochter in groene kleding) en het gebruik van trieste muziek verwijzen allemaal naar de stijl van Kaurismäki.

Toch is Fresh Air (2006) meer dan epigonisme. Vooral door haar focus op de moeder-dochterrelatie onderscheidt Kocsis zich. Ze betoont zich een talentvol regisseur die filmisch denkt. Als dochter na een vergeefse tocht naar Rome weer thuis is, gaat ze op de bank zitten. De camera maakt een rondje van 360 graden: zo maakt Kocsis visueel duidelijk dat het weinig aannemelijk is dat haar leven zal verbeteren. Ze zit gevangen in haar cirkel.

    • André Waardenburg