Een honderdklapper rollen

A man covered in powder used in fireworks adjusts a paper ring around firecrackers in a factory in Katunayake, 35km (21 miles) North of Colombo, December 9, 2009. December is one of the high seasons for fireworks because of Christmas and New Years, but this year demand is even higher because of the Presidential elections following in January 2010. REUTERS/Andrew Caballero-Reynolds (SRI LANKA SOCIETY IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Het zijn niet alleen de handen die bedekt worden met het kruit. Bij veel vuurwerkmakers in de fabriek in Katunayake, Sri Lanka, lopen de kruitsporen al gauw tot aan de bovenarm, sommigen hebben er strepen van op hun hoofd of op de borst. December is hoogseizoen voor de vuurwerkmakers. En dit jaar niet alleen vanwege Kerst en Oud en Nieuw, maar ook omdat in Sri Lanka in januari de presidentsverkiezingen op het programma staan.